Svet

Предлажем финансирање набавке убојитог оружја за УKР

СрбијаРеално/Брисел/27.02.22. – Шеф дипломатије ЕУ, Жоспе Борељ, најавио је да ће на вечерасњем ванредном, виртуелном састанку Савета ЕУ, предложити набавку убојитог оружја, медицинске опреме и горива за украјинску војску.

„Предложићу министрима да користе Европски фонд за мир за две мере хитне помоћи. Оне за циљ имају финансираје снабдевања убојитим материјалом херојске украјинске војске, која жестоко супротставља руским освајачима, и обезбеђивање хитно потребних залихе, попут горива”, рекао је Борељ пред састанак.

У Европској служби за спољне послове објашњавају да ће шеф дипломатије ЕУ предложити да се обезбеди мера која се састоји од ”смртоносне опреме”, као што је муниција, и мера за ”несмртоносну опрему” и залихе за украјинску војску, као што су гориво и хитне медицинске потрепштине.

Наводи се да ће Борељ са министрима ЕУ разговарати и о најави нових оштрих економских санкција против Русије, коју су јуче договориле бројне земље и Европска комисија.

Санкције подразумевају искључивање одређеног броја руских банака из СWИФТ ситема, спречавање руске Централне банке да распоређује своје међународне резерве и санкције против олигарха и ентитета који омогучавају рат у Украјини и друге ”штетне активности руске владе”.

На вечерашњем видео састанку се не очекује и коначно усвајање одлуке, али ће се отворити пут за усвајање свих неопходних правних аката за нови пакет мера ЕУ, наводе у Бриселу.

Back to top button