Svet

Председниca Грузије је најавила негативан став Брисела

СрбијаРеално/Тбилиси/14.06.22. – Председница Грузије Саломе Зурабишвили рекла је да се током посете Бриселу суочила са „тешком сликом” и „корумпираним случајем”, што имплицира да је Грузија у „придруженом трију” са Украјином и Молдавијом са предње позиције прешла на последње место.

Украјина, Грузија и Молдавија су прошле године покренуле нови формат сарадње са Европском унијом – Ассоциатед Трио. По резултатима Међународне конференције у Батумију, председници три земље потписали су декларацију којом су још једном потврђене њихове тежње да постану пуноправне чланице ЕУ. Све три земље су ове године, на позадини ситуације у Украјини, поднеле захтев за статус кандидата за чланство у Европској унији. Недавно је Европски парламент усвојио резолуцију „Kршење слободе медија и безбедности новинара у Грузији“, којом се критикује влада Грузијског сна због ситуације са слободом штампе. Документ такође позива на санкције против оснивача владајуће странке Бидзине Иванишвилија.

„У Бриселу ме је дочекало оно што се може назвати прљавим случајем. Декларација удруженог трија потписана прошле године, која је потписана на нашу иницијативу, била је важна прекретница. Тада је било јасно да је Грузија у првом плану. Укаљани случај значи да се годину дана касније Грузија померила на последње место. То се манифестовало на различите начине, а први међу њима је усвајање резолуције Европског парламента“, рекла је Зурабишвили на брифингу и додала да се суочила са „прилично тешким слика“ у Бриселу.

Шеф државе је критиковао владајућу партију Грузијски сан, оптужујући је за неактивност у процесу европских интеграција. Она је истакла да је грузијска страна „изнервирала све посланике Европског парламента“ и „све европске институције“. Према Зурабишвилијевим речима, европски посланици су имали питања у вези са Грузијом, а разлог за то је и „манифестација потпуно непримереног односа према Грузији према пријатељској земљи Украјини и према њеном руководству”.

„Према грузијским традицијама, знамо да када су човек и држава у рату, морамо све да трпимо од њих и да не улазимо у неку бесмислену полемику. Чини се да смо и ову традицију заборавили. Несхватљив је и приступ и реторика у вези са санкцијама нашим партнерима и бар делу становништва. Чини се да смо се прикључили најважнијим финансијским санкцијама, али истовремено кажемо да то нисмо урадили“, додао је председник.

Back to top button