Izdvojene vestiPolitika

Председник Народне скупштине Ивица Дачић примио делегацију Представничког дома Републике Индонезије

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11. – Председник Народне скупштине Ивица Дачић примио је данас делегацију Представничког дома Републике Индонезије која борави у посети Србији.

Председник Народне скупштине изразио је задовољство због посете делегације Парламента Индонезије, истичући да Србију и Индонезију везују добри и пријатељски односи још из времена оснивања Покрета несврстаних земаља. Изразио је спремност да кроз интензивирање сарадње између парламената две земље настави јачање укупних билатералних односа. „Групе пријатељства које постоје у парламентима Србије и Индонезије својим активностима доприносе блиској сарадњи наших парламената, а постоји и спремност за размену посета на нивоу председника парламената“, рекао је Ивица Дачић. Он је захвалио на принципијелној позицији Индонезије у вези са питањем Косова и Метохије и упознао саговорнике са историјатом и тренутном ситуацијом на КиМ.

Шеф делегације Парламента Индонезије Мардани Али Сера сложио се да су односи између две земље традиционално пријатељски и да треба наставити са њиховим даљим унапређењем, истичући да постоји простор за јачање сарадње између две земље у свим областима, а посебно у сфери економије. У вези са питањем Косова и Метохије, потврдио је да Индонезија поштује принципе територијалног интегритета и суверенитета и да неће мењати свој став.

Током разговора оцењено је да је међуверски дијалог који постоји између Србије и Индонезије, у оквиру кога је до сада организовано четири сусрета, веома користан и да доприноси бољем разумевању две мултиетничке и мултиконфесионалне државе какве су Србија и Индонезија.

Делегација Представничког дома Републике Индонезије упутила је позив председнику Народне скупштине да посети Индонезију, као и да узме учешће на 144. заседању Интерпарламетарне уније, које ће бити одржано у марту 2022. године у Индонезији.

Back to top button