Izdvojene vestiPolitika

Predsednik NS RS dr Orlić sa predsednikom Parlamenta Mađarske Кeverom

SrbijaRealno/Budimpešta/27.03.23. – Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić boravi u zvaničnoj poseti Mađarskoj, na poziv predsednika Parlamenta Mađarske Lasla Кevera.

Tokom otvorenog i sadržajnog razgovora sa predsednikom Parlamenta, sagovornici su zajednički potvrdili odlične, prijateljske bilateralne odnose dve zemlje, koji su, kako su zajednički ocenili, na najvišem nivou u modernoj istoriji. Izrazili su uverenje da će se bliska i dinamična saradnja u svim oblastima nastaviti. „Na svim područjima imamo izvanrednu saradnju, i naš današnji susret je, uveren sam, samo jedan od niza koraka ka njenom dodatnom učvršćivanju i unapređenju u budućnosti“, poručio je dr Orlić.

Predsednik NS RS je iskoristio priliku da zahvali na podršci koju Mađarska pruža Srbiji na njenom evropskom putu, kao i na jasnoj političkoj podršci iskazanoj u svakoj prilici. Predsednik Parlamenta Mađarske je poručio da je podrška evropskim integracijama Srbije neupitna, i da se takav stav neće menjati. „Srbija je, zbog svojih uspeha i rezultata u procesu integracija, već zaslužila mesto među članicama Evropske unije. Srbija je potrebna Evropskoj uniji, potrebna je i našoj zemlji, i nadamo se da ćete se priključiti što pre. Vaše članstvo će značiti početak epohe strateške saradnje Srbije i Mađarske na još višem nivou“, rekao je Кever.

Dr Orlić je iskoristio priliku da zahvali predsedniku Parlamenta Mađarske i za odnos prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Mađarskoj, čiji je položaj, kako sami ističu, bolji nego ikada ranije. Tokom sastanka je pozdravljena saradnja na realizaciji strateški značajnih infrastrukturnih projekata, poput izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, kao i zajednički angažman po pitanju energetske bezbednosti. „Siguran sam da je pred nama još mnogo važnih i velikih pobeda koje ćemo, za naše dve zemlje i naša dva naroda, zajedno izboriti u budućnosti“, rekao je predsednik NS RS.

Predsednici parlamenata izrazili su spremnost za dalje jačanje parlamentarnih odnosa, kako kroz lično zalaganje i nastavak dinamičnih razmena poseta na svim nivoima, tako i kroz dalje intenziviranje već izuzetno bogatih međuparlamentarnih aktivnosti i saradnju poslaničkih grupa prijateljstva i radnih tela koja funkcionišu u oba parlamenta. Predsednik Parlamenta Mađarske je dr Orliću uputio poziv za učešće na Кonvenciji predsednika parlamenata država Jugoistočne Evrope, koja će u novembru biti održana u Budimpešti, a dr Orlić je iskoristio priliku da predsednika Parlamenta Mađarske pozove da poseti Srbiju, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Sastanku u Budimpešti prisustvovali su i potpredsednica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Кovač, kao i predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Mađarskom u NS RS Milan Radin, koji su potvrdili opredeljenost za nastavak saradnje i intenzivnih kontakata sa kolegama iz mađarskog Parlamenta.

Back to top button