PolitikaTurizam

Председник ПГП са Грчком разговарао о унапређењу туристичке сарадње са министром туризма Грчке – ове године у Грчку само са пасошем

СрбијаРеално/БЕОГРАД/20.05.22. – Чланови Посланичке групе пријатељства са Грчком, на челу са председником Групе Верољубом Арсићем, састали су се са министром туризма Грчке, Василисом Кикилиасом и делегацијом Парламента Грчке.

Председник ПГП са Грчком Верољуб Арсић пожелео је добродошлицу гостима из земље за коју је рекао да једна од малобројних са којима Србија никада није имала проблема и коју повезују искрено пријатељство и заједничка историја. Указао је на изузетну дипломатску сарадњу две земље, о којој сведочи низ узајамних посета на највишем државном нивоу и добра међупарламентарна сарадња. Нагласио је да је ПГП са Грчком, са 101 чланом, једна од најбројнијих група, што додатно сведочи о жељи Србије за што јачом сарадњом са Грчком.

Председник ПГП са Грчком сматра да постоји велики простор за унапређење културне сарадње и да на тај сегмент повезивања два народна треба посебно обратити пажњу.

Арсић је нагласио да је главни стратешки циљ Србије пуноправно чланство у Европској унији и изразио захвалност Грчкој што пружа пуну подршку нашој земљи на том путу, као и на пружању подршке у очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

„Захваљујемо и на принципијелном ставу по питању формирања војске Косова и Метохије, јер сматрамо да би то угрозило безбедност у региону  и мир који је толико потребан народима који живе на Западном Балкану“, рекао је Арсић и  изразио  наду да подршка Грчке неће изостати ни у будућности. Упутио је молбу да се Грчка уздрже од сарадње са привременим косовским институцијама, када приштинска страна саботира преговоре, као што је то било приликом једностраног увођења санкција на увоз робе из Централне Србије.

Министар туризма Грчке Василис Кикилиас се сложио да Србију и Грчку повезује искрено и дуготрајно пријатељство и да ће увек пружати подршку нашој земљи , као што су то радили и кроз историју. Он је изразио заинтересованост за јачање обостране туристичке сарадње.

„ Људи из Грчке воле да путују у иностранство, у Србији би им био интересантан обилазак салаша и имања, посета велнес и СПА центра, скијање. Томе би много допринело успостављање  авио летови током целе године, а не само током туристичке сезоне“, рекао је Кикилаис. Говорећи о предстојећој сезони казао је да очекује изузетну посећеност српских туриста, и да је процена туристичких агенција да ће ове године грчко море посетити око 900 хиљада српских туриста. Поручио је свима који долазе да им је за улазак у Грчку потребан само пасош и да неће морати да се замарају непотребном бирократијом, односно да није потребно радити ПЦР тест, имати потврду о вакцинацији или зелени пасош. Нагласио је и да су у току преговори са приватним телеопсератерима око укидања роминга за грађане Србије, те да се нада позитивном одговору у што скоријем року.

Члан ПГП са Грчком Милован Дрецунје рекао је да је Србија учинила крупне кораке у циљу побољшања услова за међусобну сарадњу, а то је изградња аутопута до границе са Северном Македонијом, а у току је и реновирање пруге до Северне Македоније за брзину кретања од 160 километара на сат. Дрецун сматра да , кроз призму туризма, пажњу треба фокусирати на однос према младима, који на нови начин схватају туризам, не само као одлазак на море, већ и кроз посету музичких фестивала, еколошких радионица, ИТ сектор.

Састанку су присуствовали и чланови ПГП са Грчком Андријана Аврамов и Александар Марковић.

Back to top button