Izdvojene vestiPolitika

Председник Србије Александар Вучић примио акредитивна писма новоименованих амбасадора Француске и Аргентине

СрбијаРеално/БЕОГРАД/10.11. – Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Француске Пјера Kошара, пожелео му добродошлицу и изразио уверење да ће и у току његовог амбасадорског мандата бити настављен успешан развој српско-француске сарадње на основама традиционалног пријатељства и договореног стратешког партнерства.

Председник Вучић је упутио поздраве председнику Макрону и рекао да је његовом посетом 2019. године отворено ново поглавље у историји српско-француске сарадње, што је доказано и бројним потписаним споразумима.

Председник и амбасадор Kошар су овом приликом размотрили динамику рада на заједничким капиталним пројектима, попут реконструције аеродрома и припрема за изградњу метроа. Овом приликом су истакли и значај рада Француске развојне агенције, чије је регионално седиште у Београду.

Председник Вучић је изразио наду да ћемо и у будућности имати активну подршку Француске у европским интеграцијама и другим значајним питањима.

Двојица саговорника су разговарали и о регионалној ситуацији, нагласивши значај одржања мира и стабилности на Западном Балкану, чему ће Србија, како је рекао председник Вучић, увек давати пуни допринос.

Председник је данас такође примио и акредитивна писма новоименованог амбасадора Републике Аргентине, Освалда Нарсиса Марсика.

Председник Вучић и амбасадор Марсико су се сагласили да су традиционално пријатељство, међусобно разумевање и заједничко опредељење за поштовање принципа међународног права, чврста основа да Србија и Аргентина интензивирају политички дијалог и оснаже економску сарадњу, као и сваку другу сарадњу од обостраног интереса.

Председник Вучић је овом приликом захвалио на принципијелном ставу Аргентине да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије.

Амбасадор Марсико је потврдио чврсту подршку Аргентине Србији по питању Kосова и Метохије и залагање за примену Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Амбасадор је рекао да је импресиониран економским резултатима које постиже Србија и да би у Аргентини радо применили наша искуства и савете. Овом приликом су разматране могућности за сарадњу у пољопривреди, прехрамбеној индустрији, енергетици и другим областима.

Back to top button