Region

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић отворио 14. Националну антикорупцијску конференцију

СрбијаРеално/ПОДГОРИЦА/9.12 – Наша је обавеза да ценимо оне који нас стално упућују на проблеме које треба решавати, а тичу се корупције, а ово је тема која мора све да нас окупи и ако не делујемо заједно, него појединачно, као што најчешће, у овом случају и ради, можда некада усамљено извршна директорка невладине организације МАНС, Вања Ћаловић Марковић, онда нећемо доћи до адекватниог одговора. И трећи разлог мог данашњег присуства, лежи у чињеници најављене политичке корупције на коју као друштво треба да имамо одговор, рекао је Кривокапић.

„Корупција је увијек присутна у сваком друштву. Само је питање до којег нивоа и како се односимо према њој. Сиромашне средине, а то је Црна Гора, су мање отпорне на корупцију. Такође, ако немате правосуђе које адекватно реагује, онда сте у додатном проблему. Треће, апсолутно деловање невладиних организација и медија, који морају посебну пажњу да поклоне управо овом проблему, још су један одговор на тај изузетно значајан поремећај који све нас треба да забрине. Сви добро знате да је та проширена формула која говори о томе, да је дискреција плус монопол, једино ако се умањи са одговорношћу, транспарентношћу и интегритетом, мјера како се односимо према корупцији. Смањити монопол и елиминисати дискрецију, наш је задатак као државне управе, али зато је битно ваше стално подсјећање на транспарентност, која мора бити присутна до нивоа која не ремети оно што је некада безбедносно проблематично“, рекао је Кривокапић. Одговорност је појединачна, али верујте, ништа мање није значајна ни ова институционална, о којој мало говоримо, оценио је и додао да се интегритет се код нас најчешће своди на само једну категорију – имати етички кодекс, или професионалну етику.

„Колико је примера у нашој пракси који су достигли ниво афера?! Многе од њих су ушле у извјештаје Европске комисије. И шта се десило, какав је епилог?! Епилог је некажњивост! А када имате некажњивост, онда је све могуће. Значи, кажњивост и одговорност су предуслови да би у системима у којим је евидентна корупција, ви покушате на тај начин колико-толико да исправите. Зато ме забрињава чињеница да нема помака у грани која је и даље остала заробљена, а то је правосуђе. Све док се не десе промјене у правосудном систему Црне Горе, почев од тужилаштва, па до судства, ми ћемо да причамо и испричаћемо се, и направићемо добре закључке, и сви ћемо отићи кућама задовољни, са мишљу да смо нешто ријешили, а у ствари, ништа се није померило са почетне позиције“, указао је.

Back to top button