Region

Премијер Кривокапић честитао Дан Подгорице

СрбијаРеално/ПОДГОРИЦА/18.12 – Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић честитао је 19. децембар – Дан Главног града руководству и грађанима Подгорице.

„Све даље иза нас је време страдања и рушевина, којих смо дужни да се сећамо да би наша и наредне генерације знале праву вредност данашњег мира, слободе, плурализма, демократије и пута ка европском просперитету. Подгорица је у протеклих готово осам деценија доживљавала своје крупне индустријске и инфраструктурне узлете, па и деградацију, али је упркос свим изазовима постала мјесто које је оправдало статус Главног града. Поред тога што је државни административни центар, она својом међународном умреженошћу и стратешким инфраструктурним конекцијама, тек треба истински да оснажи своју регионалну позицију и међународну доступност и препознатљивост. Додатно инвестирање у мреже стратешке путне инфраструктуре, жељезнички и ваздушни саобраћај, Подгорицу ће учинити значајнијим европским центром и раскрсницом“, казао је Кривикапић

Еколошки потенцијал Главног града који је од националног значаја, потребно је додатно заштитити и далекосажно обезбиједити, како би се његово богатство умножило и како никада више не би били у ситуацији да зарад нечијих партикуларних или лукративни.х интереса, будемо свједоци девастације општег добра од ког зависи будућност и развој нашег сјевера и југа.

Окренутост ка обновљивим изворима енергије, производњи здраве хране, воћа и поврћа, те ријетког љековитог биља, снажнијем промовисању културне и природне баштине, која ће допринијети унапређењу туристичке понуде Црне Горе уопште, изазови су за привредну диверзификацију на државном нивоу, али и за њен средишњи дио који има све услове да у блиској будућности постане регионални, па и европски центар, какав је у биодиверзитетском и орнитолошком погледу цијели Скадарски басен.

Децентрализација и диверзификација привредних активности, процеси су које иницирамо активирањем четири стратешка пројекта ове Владе. Од Главног града се очекује дисперзија градског језгра, улагање у локалну канализациону, периферну водоводну, електричну и путну, образовну инфраструктуру које би грађанима Подгорице понудиле нове и богатије животне садржаје и могућности“, наводи се у честитки премијера Кривокапића.

Back to top button