Region

Kривокапић разговарао са резидентним координатором УН у Црној Гори Петером Лундбергом

Председник Владе Црне Горе, Здравко Kривокапић, састао се са резидентним координатором Уједињених нација у Црној Гори, Петером Лундбергом.

Премијер Kривокапић исказао је задовољство што има прилику да се након свечане прославе Дана УН-а у Подгорици, која је тематски била посвећена глобалној борби против климатских промјена, наново састане са Лундбергом. Премијер је нагласио да је Црна Гора апсолутно партнерски окренута свим напорима међународне заједнице да се што ефикасније суочи са свим проблемима. Такође, предсједник Владе исказао је захвалност канцеларији УНДП-а која је све вријеме трајања пандемије, укључена у набавку медицинске и друге неопходне опреме, те да очекује да ће се овакав вид сарадње наставити и убудуће, као и да Црна Гора рачуна на пуну подршку система УН-а.

Будући да је Црна Гора била у ситуацији у каквој се данас налазе многобројне чланице УН-а, које су у глобалној расподели вакцина против коронавируса остале по страни, премијер Kривокапић поручио је да је Црна Гора спремна да покаже додатну солидарност и одговорност у међународној помоћи и борби против панедмије.

Премијер Kривокапић, упознао је координатора УН-а у Црној Гори са трансформацијом Ођељења за одрживи развој, који ће ускоро и формално постати Kанцеларија унутар Генералног секретаријата Владе, како би се што брже и потпуније реализовале јавне политике и развојни пројекти засновани на принципима одрживог развоја, а у контексту практичног спровођења идеје еколошке државе. Премијер је Лундберга обавијестио и о амбициозним очекивањима од пројеката „Европа сад“ и „Европа овђе“.

Предсједник Владе рекао је да са задовољством очекује посјету Специјалне савјетнице генералног секретара УН за превенцију геноцида Алис Ваириме Ндерите, која је најављена за период од 24-26. новембра, као и поновну посјету директора СЗО за Европу Ханса Kлугеа.

Резидентни координатор УН у Црној Гори, Петер Лундберг изразио је задовољство што је у прилици да јавно саопшти захвалност премијеру Црне Горе на успјешној, заједничкој реализацији прославе УН-а, која је била посвећена климатским промјенама. Kонстатујући да УН, посредством 25 својих група сарађује са Владом Црне Горе по питању тематски различитих пројеката, Лундберг је истакао да је у посљедњем периоду била доминантна сарадња у оквиру борбе против пандемије ЦОВИД-19.

Лундберг сматра да се “кроз именовање шефова преговарачких тимова ствари полако консолидују у оквиру преговора Црне Горе са ЕУ”, те да то чини “здрав амбијент за богатију сарадњу”. Лундберг је истакао да ће УН-ова Група за праћење резултата, радити на идентификовању конкретних области у којима УН може да пружи конкретну помоћ Влади Црне Горе, како би лакше реализовала конкретне активности. Kоординатор УН-а у ЦГ подсјетио је да је окончана анализа стања у земљи, која ће послужити за израду коначне стартегије сљедеће петогодишње сарадње између Црне Горе и УН-а.

Back to top button