Društvo

Преминуло још 59 особа, 2.081 нови случај заразе

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.11 – Према последњим подацима, коронавирус је у Србији потврђен код још 2.081 особе, од 9.840 тестираних узорака. Од последица заразе преминуло је 59 људи. На респираторима је 218 пацијената.

Епидемијска ситуација у Србији тренутно је стабилна. Смањује се број нових случајева и првих прегледа, па и притисак на болнице, али нема опуштања јер и даље имамо велики број преминулих, више од 50 дневно, поручују лекари.

Истичу да је важно поштовати противепидемијске мере, а да је још важнија вакцинација.

Докторка Љиљана Софронић Милосављевић, из Института за примену нуклеарне енергије рекла је за РТС да ако је неко вакцинисан, а нема антитела не значи да вакцина не делује.

“Ако је неко вакцинисан, а нема антитела, то зависи од његовог имунског одговора, то не значи да он није заштићен зато што б-ћелије, б-лимфоцити продукују та антитела, али постоје и друге ћелије то су т-лимфоцити који су способни и чија је прва и најважнија улога у одбрани од вирусних инфекција да убијају ћелије заражене вирусом тако да та одбрана постоји”, рекла је Софронић Милосављевићева.

Како каже, уколико је неко вакцинисан он ће брже и лакше подносити сваки наредни контакт са вирусом.

Министар здравља др Златибор Лончар разговарао је са регионалним директором компаније “Фајзер” Мухамедом Хамамом о детаљима потписаног уговора о куповини лека против коронавируса те компаније, динамици испоруке и о будућим модалитетима сарадње.

Back to top button