Svet

Преминуо легендарни Френк Вилијамс

СрбијаРеално/БЕОГРАД/28.11 – Оснивач Вилијамса, једног од најтрофејнијих тимова у историји Формуле 1, сер Френк Вилијамс преминуо је у недељу у 80. години живота, саопштила је та екипа.

Вилијамс, који је до септембра прошле године био на челу британског тима, у петак је примљен у болницу, где је преминуо два дана касније, окружен породицом.

„Данас одајемо почаст невероватно вољеној и инспиративној личности. Френк ће свима јако недостајати. Молимо све пријатеље и колеге да поштују жеље породице Вилијамс да јој се омогући приватност у овим тренуцима. А оне који желе да одају почаст, молимо да се упуте донације Асоцијацији за повреде кичмене мождине, а подржаћемо остављање цвећа испред седишта тима у Гроуву. Детаљи о комеморацији ће бити објављени накнадно“, стоји у саопштењу Вилијамса.

Вилијамс је више од пола века радио у Формули 1 као шеф екипе, што га чини најдуговечнијим функционером у историји шампионата. У том периоду је водио два тима, а други који се и даље такмичи под именом Вилијамс под његовим вођством је освојио седам титула у конкуренцији возача, као и девет међу конструкторима.

Сер Френк је, иначе, 1986. године доживео тешке повреде кичмене мождине у саобраћајној несрећи, због чега је остатак живота провео у инвалидским колицима, али га то није одвојило од Формуле 1. Тек пре девет година је вођење тимом предао својој ћерки Клер, која је имала улогу заменице шефа тима, док је он задржао функцију првог човека Вилијамса. Породица Вилијамс прошле године је одлучила да прода тим и напусти Формулу 1 после низа финансијских проблема последњих сезона, а нови гласник инвестициона компанија Дорилтон Капитал одлучила је да задржи легендарно име.

Највеће успехе Вилијамс је остварио осамдесетих и деведесетих година прошлог века, а титуле су му донели редом Алан Джонс, Кеке Розберг, Нелсон Пике, Најџел Менсел, Ален Прост, Дејмон Хил и Жак Вилнев. Возачи британског тима остварили су укупно 114 победа – последњу је Вилијамсуј донео Пастор Малдонадо на Великој награди Шпаније 2012. године, а 313 пута су се нашли на подијуму.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 наставља се наредног викенда трком за Велику награду Саудијске Арабије, уз директне преносе на Спорт Клубу.

Back to top button