DruštvoIzdvojene vesti

Преминуо Милутин Мркоњић, почасни председник СПС

СрбијаРеално/БЕОГРАД/27. 11 – Милутин Мркоњић, некадашњи министар за инфраструктуру и саобраћај, почасни председник Социјалистичке партије Србије (СПС) и посланик те странке у Скупштини Србије преминуо је данас у 80. години на на Институту за кардиоваскуларне болести “Дедиње”.

Вест је саопштио вечерас председник СПС Ивица Дачић.

“Отишао је највећи међу нама. Легенда Социјалистичке партије Србије и целе Србије. Почасни председник Милутин Мркоњић, наш друг и политички отац, нас Мрка. Хвала Ти за све, почивај у миру”, написао је Дачић на свом Инстаграм профилу.

Мркоњић је рођен је 23. маја 1942. године у Београду. Дипломирао је 1971. године на Грађевинском факултету у Београду на катедри за путеве, аеродроме и железнице.

По завршетку факултета радио је у Бироу за студије и пројектовање железница, а од 1974. године био је руководилац Сектора за пројектовање.

Године 1977. запослио се у Центру за истраживање и пројектовање, а његовим спајањем са Саобраћајним институтом постаје његов први директор.

После НАТО бомбардовања СР Југославије руководио је Дирекцијом за обнову земље.

Био је члан Централног комитета СKЈ.

Почасни је председник СПС-а од 2015. године, а био је један од оснивача те странке, потпредседник и члан Председништва.

Такође је био потпредседник Народне скупштине Републике Србије од 8. маја 2007. године.

Од 2008 до 2012. године био је министар за инфраструктуру у Влади Републике Србије, а од јула 2012. до августа 2013. министар саобраћаја.

Након парламентарних избора 2014. године изабран је за народног посланика у Скупштини Србије и председника Одбора за просторно планирање, саобрацај, инфраструктуру и просторно планирање.

Мандат народног посланика добио је и на изборима 2016. и 2020. године.

Back to top button