Društvo

Претпоставка је да бустер доза штити од омикрона

СрбијаРеално/БЕОГРАД/11.12 – Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да се претпоставља да ће бустер доза вакцине против коронавируса штитити и од омикрон соја те да се очекује да ће ускоро број новозаражених пасти на испод 1.000 уз поруку да ће бити лакше следеће године.

Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, каже да се ситуација у Србији побољшава и да крајем следеће недеље може да се очекује да број новозаражених падне испод 1.000.

Наводи да је најзначајније што је ситуација у школама стабилна, као и да једино брине чињеница да се омикрон варијанта коронавируса све више открива.

„Омикрон показује велики потенцијал, али се то обољење досад није показало као инвазивно“, навео је Кон, напоменувши да је то, ипак, све теоретисање јер стварних показатеља још немамо.

Подсећа да су уведене посебне мере за грађане који долазе из земаља у којима је омикрон сој у трансмисији. Они се на аеродрому тестирају, после чега иду у карантин, да би након недељу дана опет били тестирани и били у карантину две недеље до негативног налаза.

Кон подсећа да се очекује велики уплив становништва из дијаспоре за новогодишње и божићне празнике. Неки ће доћи и из земаља у којима је епидемиолошка ситуација гора него код нас.

Став медицинског дела Кризног штаба је и даље да би ковид пропусница требало да важи 24 сата.

„Пропусница је најповољније решење и омогућује контролу ситуације на скијалиштима и у свим другим просторима, осим продавница хране, горива и лекова, где се с маском улази. Постоји, међутим, и став „што дирати нешто што се види да функционише“. Имаћемо консултације, а очекујем и седницу кризног штаба пре значајнијих догађаја“, рекао је Кон.

Србија има 58 одсто вакцинисаних, а тридесет одсто грађана примило је и бустер дозу.

„Бустер доза је посебно значајна и наша земља ју је проактивно увела и то јако добро. Она доводи до наглог повећања заштите која ће, претпоставља се, успешно штитити и од омикрона“, рекао је Кон.

Проблем је, међутим, што никако да се достигне жељени обухват. „Лествицу смо подигли на 80 одсто, а нисмо ни 60 одсто вакцинисаних достигли“, рекао је епидемиолог.

Истиче да је у Београду, у неким срединама ситуација са вакцинацијом много боља. На општини Стари град је вакцинисано и 19 одсто младих, узраста до 17 година. С друге стране, у појединим приградским општинама тај проценат је између један и два.

„Не треба да будемо лоши ђаци. Летос смо могли да достигнемо колективни имунитент. Опет имамо ту ситуацију, а мотивација се смањује. Време је за разговоре, објашњавање зашто је битно. Изаћи ћемо из овога много лакше ако се вакацинишемо“, рекао је Кон.

Оптимизам за крај године
Др Предраг Кон је оптимистичан када је у питању даљи ток пандемије и оно што нас чека у 2022.

„Биће лакше следеће године, што не значи да неће бити ковида 19. Он има снагу да се мења, али неће бити иста болест, већ сада је то јасно са појавом омикрона, али ће остати масовност, нарочито међу невакцинисанима и питање је колико ће природни имунитет да штити“, закључио је Кон.

Back to top button