BeogradIzdvojene vesti

Прихватилиште за одрасла и стара лица спремно за предстојећи зимски период

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19.11. – Прихватилиште за одрасла и стара лица је спремно за предстојећи зимски период јер су на време предузете све активности и набављено је све што је било потребно за повећан број корисника, изјавила је за РТС градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Она је том приликом истакла да је наручена додатна храна, опрема, затим пакети одеће, обуће, као и заштитна средства и средства за дезинфекцију која су важна у борби против вируса корона.

– Када говоримо о интересовању за смештај у прихватилиште, у протеклих месец дана примећујемо да, посебно од када је почело хладније време, имамо повећан број корисника, примљено је 15 корисника. Ако сагледамо целу ову годину, до сада смо на смештај примили око 90 корисника. Захваљујући систему социјалне заштите успели смо да обезбедимо трајни смештај за 40 корисника – навела је Станисављевићева.

Када је реч о условима које корисници центра треба да испуне, то је негативан PCR тест, а сами центри воде кориснике на тестирање.

– Сами центри за социјални рад и стручни радници воде кориснике у домове здравља по већ унапред утврђеној процедури, тако да се ништа не чека. PCR тестирање је бесплатно, резултати се добијају у најкраћем могућем року, а сами стручни радници корисника доводе на смештај – навела је Станисављевићева.

Према њеним речима, вакцинација није обавезна за смештај корисника у прихватилиште.

– Омогућили смо корисницима да овде долазе екипе надлежног дома здравља које на недељном нивоу врше вакцинацију заинтересованих корисника. На тај начин вакцинисано је 90 одсто корисника који су смештени у овом прихватилишту. Ово је готово једина установа у Србији у којој током целог трајања пандемије није било заражених вирусом. Инсистира се на томе да сваки корисник након тестирања проведе 15 дана у изолацији. Урађен је посебан изолациони блок како би се смањио ризик од уношења вируса у колективни смештај – истакла је градска секретарка.

Када су у питању дневни центри, она је навела да је у току прошле зиме било три дневна центра у којима је било смештено скоро 8.000 корисника, а преко целе године ради центар у Солунској улици. Ту су корисницима обезбеђени оброк, топли напитак, пакети са одећом и хигијенским средствима, а постоји и могућност купања.

– Посебно је важно да ове зиме нико не остане на улици и да за све оне којима су потребни помоћ и смештај буду доступни центри за социјални рад, установе прихватилишта и Град Београд, како бисмо помогли сваком грађанину – закључила је Наташа Станисављевић.

Back to top button