Politika

Пријем код министра одбране и начелника Генералштаба поводом Дана војних ветерана

СрбијаРеално/БЕОГРАД/3.12 – Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, приредили су данас, поводом Дана војних ветерана, пријем за представнике војних ветерана, ветеранских и традиционалних удружења у Дому Гарде на Топчидеру.

Министар је истакао да је и сам потомак ветерана, људи који су се борили за слободу отаџбине.

Он је истакао да му је привилегија и задовољство што је данас, први пут у својству министра одбране, имао прилику да присуствује обележавању Дана војних ветерана. Он је подсетио да због пандемије ковида прошлогодишња свечаност није одржана, али да Министарство одбране и Војска Србије изузетно цене све оно што су ветерани учинили за Србију.

“Ја хоћу да се вама захвалим, јер то сам рекао и данас деци која су учествовала у пројекту „Наш војник, наш херој“. Та деца су писала радове, сликала, правила предмете, учествовала на различите начине у томе да искажу колико поштују војничку професију. Драго ми је да смо то вратили. Драго ми је да враћамо поштовање у целој земљи, оно што је председник Вучић урадио враћањем разних војних меморијала и обележавања тренутака у којима је Србија стицала своју славу. Хоћу да вам се захвалим што сте били део те историје и зато што сте, учествујући у свему овоме, учинили да сви ми будемо поносни”, истакао је министар.

Он је истакао да су ветерани пример свима како се воли и брани наша земља.

“Све што Министарство одбране буде могло у наредном периоду да учини, учиниће, иако формално то није у нашој надлежности. Да ли нешто јесте или није у нашој надлежности не значи да ми не можемо да се потрудимо и да се помучимо да олакшамо макар ваш живот, ако у тим временима није могло да буде лакше, макар да буде данас. Хвала на свему што сте урадили за нашу земљу. Живела Србија#”. рекао је Стефановић.

Министар Стефновић и генерал Мојсиловић, после свечаног пријема поводом Дана ветерана, састали су се са породицама народног хероја мајора Милана Тепића, потпоручника Борка Никитовића и војника Стојадина Мирковића који су 1991. године херојски погинули у борбама са паравнојним јединицама у Хрватској.

Начелник Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе пуковник Драган Милковић, говорећи о значају обележавања Дана ветерана, подсетио је да је данас, на више места и меморијала одата пошта и положени венци у знак сећања на борце који су положили животе за слободу Србије, почев од Српско-турских ратова до сукоба деведесетих година двадесетог века. Он је истакао да се Дан ветерана, као један од највећих војних празника, обележава у циљу очувања културе сећања на погинуле саборце и очувања и неговања традиција у Министарству одбране и Војсци Србије.

Back to top button