Srbija

Примена зелене агенде приоритетан циљ наредне године

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12 – Отварање Поглавља 4 у преговорима са ЕУ је доказ колико је Европи важно шта Србија и западни Балкан раде на плану “зелене” економије и да нас доживљавају као део будућег политичког и економског окружења, оценио је данас директор Сектора за анализе Привредне коморе Србије Михаило Весовић.

“Јако је битно да смо ушли у реализацију Индсутријске политике Србије до 2030 која садржи програм за јачање циркуларне економије у Србији”, рекао је Весовић на Годишњој конференцији Алијансе за зелену транзицију Србије 2021.

Конференцију је организовао Центар за циркуларну економију ПКС у сарадњи са УНДП, амбасадама нордијских земаља и Нордијском пословном алијансом.

“Драго ми је да смо добили крајем ове године снажан сигнал о отварању поглавља која се директно тичу ове области и то је доказ колико је за ЕУ важно шта Србија и западни Балкан раде на ову тему, а нама је важно да нас доживљавају као део будућег политичког и економског окружења. Веома је важно да ми делимо судбину ЕУ и европске привреде и зато нам је савезништво са ЕУ главно стратешко опредељење”, сматра Весовић.

Рекао је и да ПКС и Центар за циркуларну економију треба да постану расадник знања и информација и консултант сектору малих и средњих предузећа у процесу примене Зелене агенде за западни Балкан.

“Србију чека енергетска транзиција и што будемо јаснији и стручнији у дефинисању проблема са којима се суочава привреда, добићемо боље и ефектније резултате. Јако је важно и да повежемо два главна тренда, а то су циркуларна економија и дигитализација, јер ће оне одвојено много спорије да се развијају”, рекао је Весовић.

Амбасадор Финске Кимо Лахдевирта нагласио је да ће отварање Поглавља 4 помоћи Србији да достигне највише европске стандарде у заштити животне средине, енергетској ефикасности и да ће подстаћи грађане да више брину о екологији.

“Србија има снажну подршку ЕУ за чистији ваздух, воду, одлагање смећа и заштиту разноврсности природе. С друге стране, од Србије се много очекује у овим областима и велики је притисак на компаније да достигну стандарде заштите животне средине. Ако оне препознају могућности и користи на дуги рок, то ће бити прилика да подигну своје пословање на виши ниво”, оценио је амбасадор Лахдевирта.

Додао је да је Зелена агенда прилика за нова улагања, запошљавање и освајање нових тржишта.

Извршна директорка Нордијске пословне алијансе у Србији Ива Петровић изјавила је да су зелене иновације и економија развојна шанса за Србију.

“Нордијске земље Шведска, Данска, Норвешка и Финска су међу првима схватиле предности одрживог развоја, а циљ Нордијске пословне алијансе у Србији је да пренесе та знања, искуства и добре праксе и да компанијама и кључним заинтересованим факторима одлучивања у владиним и невладиним организацијама олакшамо пут ка зеленој транзицији”, рекла је Петровићева.

Оценила је да је та сарадња успешно започета ове године, а намера је да наредне године Алијанска у Србији пренесе нордијска искуства преко пројекта који ће се у четири града бавити управљањем биоотпадом, зеленим развојем и третманом отпадних вода.

Back to top button