DruštvoIzdvojene vesti

Принцеза Kатарина апелује на помоћ особама са инвалидитетом

СрбијаРеално/БЕОГРАД/3. 12 – Сваке године, 3. децембра, обележава се Међународни дан особа са инвалидитетом као подсетник да се не само тада, већ сваког дана треба бринути о људима који су око нас и са циљем подизања свести о изазовима и баријерама са којима се особе са инвалидитетом свакодневно сусрећу, а тим поводом Принцеза Kатарина упутила је позив свима да пруже подршку и помоћ особама са инвалидитетом, како би им свакодневни живот био лакши.

Према подацима Светске здравствене организације, око 15 одсто светског становништва има неки облик инвалидитета и самим тим потребно је створити услове за бољи живот оних који се сваког јутра буде са неким физичким недостатком, а опет са огромном унутрашњом снагом која их покреће и која их чини ментално и емотивно спремним да се са свим тим потешкоћама што лакше изборе.

Фондација Принцезе Kатарине у Београду заједно са хуманитарном организацијом Лајфлајн из иностранства, која има канцеларије у Чикагу, Њујорку, Торонту, Лондону и Атини и чији је Принцеза Kатарина покровитељ, већ деценијама уназад несебичним донацијама помаже људима са инвалидитетом. До сада је донирано више од 700 инвалидских колица специјализованим здравственим установама широм Србије, лифт за децу са посебним потребама у Kикинди, тактилне стазе у Kрушевцу, опрема за скрининг слуха, интерактивне табле за децу са оштећеним слухом у Београду, путовање за децу са оштећеним слухом у тренинг камп у Детроиту, Мичигену и још много тога, речено је у саопштењу.

Поводом обележавања овог дана изјавила она је изјавила: „Свакога дана, а не само на данашњи дан, треба да живимо и радимо свесни да свако од нас, без обзира да ли смо ми или чланови наше породице суочени са инвалидношћу, имамо одређене квалитете који могу да допринесу целокупном напретку друштва. Особе са инвалидитетом, свуда у свету сусрећу се са физичким, социјалним, економским баријерама и тешкоћама у схватању људи који их искључују из пуног учешћа у друштву као равноправних чланова. На тај начин особе са инвалидитетом бивају додатно угрожене. Стога цела заједница и сви грађани треба да учине додатни напор и покажу веће разумевање за особе са инвалидитетом и за проблеме са којима се они свакодневно сусрећу.“

Међусобним прихватањем и поштовањем различитости, заједно претварамо свет у боље место за живот свих нас. Потребно је да будућност особа са инвалидитетом учинимо светлијом, а свет приступачнијим за њихов рад и живот. Kад год видите бачени чеп или ако их и сами имате, покупите их и однесите до најближег места где се прикупљају чепови који вама личе на пластични отпад, а који овим људима могу умногоме да помогну у савладавању појединих препрека са којима се свакодневно сусрећу, навела је принцеза Kатарина.

Back to top button