Srbija

Припадници Сектора за ванредне ситуације извели оперативно-тактичку вежбу “СИСТЕМ 21”

СрбијаРеално/БЕОГРАД/05.11. – На 50 локација у 24 града и 26 општина у Републици Србији, припадници Сектора за ванредне ситуације данас су кроз оперативно – тактичку вежбу спремност да заштите грађане и њихову имовину у случају ванредне ситуације.

Kомандант Републичког штаба за ванредне ситуације и министар унутрашњих послова Александар Вулин, присуствовао је вежби спашавања и евакуације грађана на Дрини код Лознице. Министар је рекао да Србија може да буде мирна и сигурна, јер о њој има ко да брине, чак и у тренуцима највећих катастрофа.

“Председник Александар Вучић ми је пре годину дана наредио да се организује оваква вежба, у којој ћемо видети како сви заједно функционишемо и како сви делови нашег друштва који треба да заштите наше грађане могу и требају заједно да раде. Поносан сам што смо и то наређење и задатак испунили“, рекао је министар Вулин и захвалио се свим учесницима вежбе.

На вежби на Дрини са српским ватрогасцима, учествовали су и припадници цивилне заштите Републике Српске, а присуствовали су и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

„Са нама су наша браћа из Републике Српске и ја им се захваљујем на учешћу. Показали смо да између Срба не може и не треба да буде границе, а да смо посебно ту једни за друге када год треба и где год треба“, нагласио је министар Вулин.

У оперативно-тактичкој вежби спроведеној на територији целе Србије учествовало је 8.000 људи, припадника Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Црвеног крста Србије, Ватрогасног савеза Србије, Војске Србије, Горске службе спасавања, Српско-руског хуманитарног центра, субјеката и снага јединица
локалне самоуправе, водопривредних предузећа, посебних организација и органа.

Током вежбе субјекти из система заштите и спасавања приказали су спремност и садејство у одговору на елементарне непогоде и техничко-технолошке несреће.

Back to top button