Srbija

Приштина на конференцији у Минхену поново оптужује Србију

СрбијаРеално/Минхен/20.02.22. – Представници привремених приштинских институција искористили су учешће на Минхенској безбедносној конференцији за поновне оптужбе на рачун Србије. Премијер привремених институција Аљбин Kурти тако је позвао је Србију да отвори државне архиве, те навео како су, како он тврди, “злочини почињени на Kосову државни злочини”.

Kурти је навео на Твитеру да је на панелу Минхенске безбедносне конференције „Изгубљени у транзицији: изазови и изгледи за одговорност и транзициону правду“ позвао Србију да отвори државне архиве.

„Прошлост још није завршена, јер се ратни злочини и геноцид још увек негирају“, написао је Kурти.

Истовремено, председница привремених приштинских институција Вјоса Османи рекла је, говорећи на округлом столу о будућности Западног Балкана, да Србију треба третирати као државу која није заснована на европским вредностима, пренела је приштинска Kоха.

Османи сматра да Русија остварује на Балкану утицај преко Србије. Она је такође поновила да дијалог Београда и Приштине треба да се фокусира на међусобно признање, што је, како она сматра, “једино решење које обезбеђује дугорочни мир и стабилност”.

Back to top button