Izdvojene vestiPolitika

Приштина најављује нове мере за кондиторске производе из централне Србије

Србија Реално/БЕОГРАД/18.11. – Министарка индустрије, предузетништва и трговине у Приштини Розета Хајдари најавила је могућност увођења мера за кондиторске производе из централне Србије. Све то ради, како је навела, заштите локалних произвођача од увоза.

Произвођачи хране и кондитори из Србије заједно са грађевинским фирмама, у оквиру индустрије, највише и продају робе у јужној покрајини.

Хајдари је на конференцији за медије у Приштини рекла да у одавно постоји закон, али да се не спроводи, како би заштитио локалне произвођаче, у ситуацији енормно повећаног увоза, пише портал РТС.

Производи који се увозе имају енорман пораст и штете домаћим произвођачима. У закључку, како кажу у трговинском ресору, види се да је дошло до повећања увоза из Србије, за разлику од прошле године. Извоз је само један одсто у 2020. и сада у 2021. Предузећемо мере против кондиторских производа као што су кекс и слаткиши које производи Србија, јер су ти производи имали енормно повећање увоза. Погледаћемо доказе и онда ћемо одлучити о мерама, навела је Хајдари.

Хајдари је прошлог месеца саопштила да је влада у Приштини донела одлуке о антидампинг мерама заштите против животињског и живинског концентрата и грађевинских блокова произведених у централној Србији.Једна одлука намеће антидампинг меру од три цента по килограму на увоз животињског и живинског концентрата из Србије. Друга одлука намеће антидампинг меру од три цента за јединицу грађевинског блока пореклом из Србије, навела је тада Розета Хајдари.

Back to top button