Izdvojene vestiPolitika

Продужен притвор вођама ОВК упркос гаранцијама полиције

СрбијаРеално/ХАГ/9.12 – Тројици некадашњих вођа тзв. ОВК Кадрију Весљију, Реџепу Сељимију и Јакупу Краснићију поново је продужен притвор у Хагу и поред гаранција косовске полиције за њихово пуштање у кућни притвор на Косову.

Ову одлуку је, још 23. новембра донео судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу, али је тек данас објављена на сајту суда.

Наводи се да је судија одлуку донео, „у складу са налогом косовској полицији, који је издао 8. октобра, као и каснијих поднесака полиције Косова и страна у поступку“.

О притвору за Хашима Тачија судија није одлучивао овом одлуком, већ је то учињено прошле седмице, када му је притвор продужен.

Сва четворица оптужених ухапшени су 5. новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору.

Тачи, који је био председник привремених приштинских институција, претходно је поднео оставку и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм на 40 места у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године, на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК

Back to top button