Srbija

Продужен рок за прелазак јавног сектора на е-фактуру

СрбијаРеално/БЕОГРАД/1.12 – Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је јавном сектору продужен рок за увођење електронских фактура и да ће то моћи да се обави до краја априла.

Говорећи на скупу за обуку за локалне самоуправе “Примена система електронских фактура”, Мали је подсетио да је најпре планирано да јавни сектор буде оспособљена за примање и издавање електронских фактура од почетка наредне године, али да су на захтев многих одлучили да тај рок продуже, јавља Танјуг.

“Оно што је новина и најновија вест, као што смо за процес фискализације дали један прелазни период, тако смо одлучили, због доста захтева, да дамо прелазни период када је јавни сектор у питању за увођење е-фактура. Тај прелазни период је до краја априла да се јавни сектор оспособи да прими и издаје електронске факутре”, рекао је Мали.

Истакао је да остали рокови остају, наводећи да ће приватни сектор морати да направи информациону основу до 1. јула да прима е-фактуре, а до краја следеће године да прима и издаје е-фактуре.

Мали је нагласио и да ће се до краја године нови Закон о е-фактурама наћи пред посланицима и изразио наду да ће га они усвојити.

Говорећи о значају електронских фактура, Мали је истакао да тај систем, поред новог система фискализације, треба да допринесу ефикасности нашег фискалног система, али и транспарентности рада наше привреди.

“Већ неколико година ми радимо на овим системима. Кренули смо у усвајање Закона о е-фактурама и усвајање Закона о е-фискализацији. Полако, али сигурно се приближавамо крајњим роковима реализације и једног и другог процеса”, рекао је Мали.

Када је реч о фискализацији, Мали је подсетио да се до краја априла завршава прелазни период који је везан за увођење новог система фискализације за целу привреду.

Министар је позвао све фискалне обвезнике да се пријаве за нови систем фискализације, као и да искористе субвенције које нуди Влада Србије – 100 евра за фисклани уређај и 100 евра за продајни објекат.

Истакао је да ће нови систем фискализације дати бољу контролу и јачу и ефикаснију борбу против сиве економије.

“Поред фискализације, е-фактуре су такође један од најважних процеса и нешто што ће потпуно променити начин функционисања када је комуникација издавања рачуна између приватних лица у питању. Замислите систем који ради без папирних факутра, који нема архиву која се губи, већ је ово потпуно електронски систем”, рекао је Мали.

Нагласио је да ће оне бити обавезне како за оне који су корисници јавних средтава, тако и за приватни сектор, односно за све оне који су обвезници пореза на додату вредност.

Говорећи о осталим предностима е-фактура, Мали је навео да поред тога што више нема папира, да ће држава истог дана привреди враћати ПДВ уколико се поклопе улазна и излазна факутра, нема чекања, додатних конторла, додатних анализа, коришћење система е-фактура је бесплатно и нема додатних трошкова.

У плану је, истиче Мали, да до 2023. године буде уведен и систем е-отпремница, који ће бити повезан са системом е-фактура и који ће се надовезати на е-фискализацију.

“Ови системи, е-фискализације, е-фактуре и е-отпремнице, који можда грађани не виде голим оком, али за конкурентност нашег система су од кључног значаја и без њих не можемо ићи напред и не можемо да будемо конкурентни као неке друге развијеније земље”, рекао је Мали.

Државна секретарка у Министарству државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић изјавила је данас да ће систем е-фактура допринети смањењу административног оптерећења и раста конкурентности привредног сектора на домаћем и светском тржишту.

“С друге стране, имплементација е-фактура представља један од најзначајнијих иновативних алата којима ће се олакшати рад органа јавне управе, што је насем Министарству и циљ”, рекла је Пузић.

Истакла је да јавни сектор у Србији до краја априла треба да буде спреман на прелазак на тај модеран начин рада и да у складу са слоганом “Управа по мери свих нас”, покаже да је управо прави сервис и своје привреде и грађана.

Пузић је позвала све општине и градове у Србији да се припреме за нову системску промену која ће, како каже, свима уштедети време, али и новац.

Председник општине Стари град Радослав Марјановић о значају система е-фактура довољно говоре подаци о великом броју предузећа, институција и организација на који ће директно утицати, а њега ће, наводи, користити око 125.000 предузећа која су у систему ПДВ-а.

Очекује се, каже, да ће га и други привредници прихватити када виде значај у уштеди времена и трошкова.

Додао је да ће учесници е-фактура бити и више до 10.000 корисника јавних средстава, међу којима су највећим делом локалне самоуправе, због чега је, каже, важно да се припреме за оно што предстоји следеће године.

Тај систем, истиче, обезбедиће милионске уштеде за локалне самоуправе, а које ће бити уложене у даљи развој услуга за грађане и привреду.

Back to top button