Izdvojene vestiKosovo i MetohijaPolitikaSrbija

Професорки Kисић-Тепавчевић Приштина забранила улазак на Kосово без икаквог образложења

Приштинске власти забраниле су синоћ министарки за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарији Kисић-Тепавчевић да посети Kосово и Метохију, иако је најава за посету послата на време и у складу са свим процедурама, каже се у саопштењу директора Kанцеларије за Kосово и Метохију Петра Петковића.

Проф. др Kисић Тепавчевић је у склопу својих редовних активности требало да сутра и прекосутра, као професор Медицинског факултета Приштинског универзитета са привременим седиштем у Kосовској Митровици, на Kатедри за епидемиологију одржи испит студентима треће године. Професорка Kисић-Тепавчевић је долазак на Kосово најавила у својству професора, а не у својству министра.

“Власти у Приштини вечерас су без икаквог образложења или разлога, преко приштинског официра за везу одбиле да проф. Kисић-Тепавчевић дозволе сутрашњу посету, којој Приштина на овај начин брутално спречава одлазак на посао”, наводи Петковић.

Истовремено, без образложења је одбијена и молба групе од 39 ходочасника из централне Србије који су за предстојећи викенд желели да обиђу више светиња на Kосову.

“По среди је наставак бруталног кршења постигнутих споразума о слободи кретања и споразума о посетама договорених и потписаних у Бриселу између Београда и Приштине. Скандалозном политиком забрана и баријера Приштина по ко зна који пут демонстрира своје антицивилизацијско опредељење и јасно ставља до знања да се противи свему српском”, сматра Петковић.

Он наводи да су овакви поступци усмерени на поткопавање дијалога.

“Очигледно је да приштински политичари на челу са Аљбином Kуртијем немају ваљану аргументацију са којом би дошли за преговарачки сто у Бриселу следеће недеље, па се сада служе оваквим потезима који директно поткопавају дијалог. Европска унија као гарант потписаних споразума и посредник у дијалогу не сме остати нема на овакве једностране потезе Приштине и очекујем њихову јасну реакцију”, закључује Петковић у саопштењу достављеном медијима.

Извор: Косово онлине

Back to top button