Srbija

Програм Полис-подршка локалној инфраструктури Србије

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.12 – Програм „Полис“ који се састоји из 25 инфраструктурних пројеката који подразумевају реконструкцији и изградњу центара за социјални рад, школа и предшколских објеката у 11 општина широм Србије, представљен је данас у Београду.

Програм „Полис“ спроводи се у сарадњи Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Канцеларије за управљање јавним улагањима уз подршку Немачке.

Државна секретарка из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић, рекла је на конференцији за медије да инфраструктурни део програма подразумева реконструкцију и адаптације постојећих, али и изградњу потпуно нових објеката у области школства, здравства и социјалне заштите, а све у циљу стварања услова за бољи живот грађана.

Божовић је рекла да ће бенефите од тог програма имати грађани Шида, Суботице, Беочина, Сурдулице,Владичиног Хана, Врања, Босилеграда и Димитровграда, те да је укупна вредност програма 21 милион еура, а да се финансира из заједничких средстава Влада Немачке и Србије.

„Нема важније компоненте од питање образовања, социјалне и здравствене заштите, посебно у тренутку када се све земље глобално суочавају са са једним великим проблем он, а то је ковид“, указала је Божовић.

Кроз овај програм Србија ће имати директну подршку, каже Божовић, наводећи да ће се у наредном периоду реконструисати Центар за социјални рад у Жабарима, Основна школа „Свети Сава“ у Бујановцу и Сигурна кућа у Лесковцу.

Фото: Танјуг

„У оквиру пројекта спроводе се и меке мере које ће дате подршку школовању деце раног узраста, инклузији као и запошљавању одраслих“, рекла је она у хотелу Хилтон.

Директор канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић исказао је захвалност Влади Немачке и немачкој развојној банци на издвајању великих средстава за финнасирање програма.

„Ради се о донацији из које ће само за инфраструктурне радове, за инвестиције бити издвојено 10 милиона евра. То ће се утрошити за финнасирање радова на изградњи, доградњи и обнови комплетној реконструкцији објеката који се налазе широм наше земље“, рекао је Благојевић.

Навео је да почела реализација програма, те да се пола од 10 објеката који су предвиђени за реконструкцију већ раде, а да ће један од њих у потпуности бити завршен до краја године.

Благојевић је истакао да ће у наредном периоду захваљујући донацијама радови почети на два вртића,четири основне школе, три објекта дома здравља и објекат из сектора социјалне заштите.

„У сваком од ових случајева ради се о комплетној реконструкцији објеката, негде и о доградњи и потпуној изградњи, а та комплетна реконструкција знаци да се фокусирамо на функционалну реорганизацију како би у том објекту корисницима на бољи начин могла да буде пружена услуга“, рекао је Благојевић.

Такође, додаје, обезбедиће се комфор за кориснике, а трошак управљања тим објектима ће, наводи, бити неупоредиво мањи.

Први секретар амбасаде Немачке Кристијан Шилинг каже да важан део сарадње са Србијом подразумева и рад на укључивању маргинализованих група, посебно Рома у токове дневног, економског и политичког живота.

Шилинг наводи да у општинама где живе маргинализоване групе највише фали социјалне инфраструктуре, те да је то један од разлога сарадње Немачка и Србије на том програму.

„Ми то радимо јер сматрамо да постоји потенцијал маргинализованих група у Србији, а посебно Рома“, рекао је Шилинг и додао да је недавно прочитао једну студију у којој пише да српска економија губи око 430 милиона еура сваке године јер није укључена ромска радна страна у званични економски систем.

Back to top button