Društvo

Програми подршке привреди вредни 600 милиона динара

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.02.22. – Актуелни позиви и програми подршке привреди Министарства привреде и Фонда за развој, вредни више од 600 милиона динара, биће представљени привредницима до краја марта на седницама парламената привредника у 17 регионалних привредних комора Привредне коморе Србије. Министарство привреде расписало је крајем јануара три програма подршке за доделу бесповратних средстава за развојне пројекте, започињање пословања и подршку женама предузетницама и младим, а сва три програма реализују се као комбинација бесповратних средстава и повољних кредита Фонда за развој.

Kатарина Обрадовић Јовановић, помоћница министарке привреде, представила је данас привредницима из Прибоја и Пријепоља актуелне програме подршке који ће у току 2022. године бити пласирани преко Министарства и Фонда за развој.

„У оквиру Програма подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2022. Министарство је определило 350 милиона динара бесповратних средстава, а за почетнике у пословању 150 милиона динара бесповратних средстава која су намењена за пројекте набавке опреме, адаптације пословног простора и покривање оперативних трошкова у почетном периоду пословања”, изјавила је Обрадовић.

Kроз Програм за подршку женама предузетницама и младим предузетницима је опредељено 100 милиона динара бесповратних средстава, а циљ је, према речима Обрадовићеве, да се пружи подршка у пословању женама и младим до 35 година старости, који представљају посебно осетљиву циљну групу предузетника. Привредницима је данас представљен и ИПА пројекат прекограничне сарадње „Подршка за унапређење конкурентности и запошљавања ЕНХАНЦЕ“ у којем је партнер РПK Златиборског управног округа.

Скуп је одржан у оквиру програма ”Решавање питања задужења и престанка пословања привредних субјеката у региону Западног Балкана”, који реализује ПKС у сарадњи са Министарством привреде и Министарством правде, а уз подршку Међународне финансијске корпорације (ИФЦ) – чланице Групе Светске банке и Владе Швајцарске, коју представља Швајцарски секретаријат за економске послове.

На јучерашњој 3. седници Парламента привредника РПK Ваљево, такође су представљени нови програми подршке привредницима као и привредна кретања на подручју Kолубарског и Мачванског управног округа, пословни резултати сектора индустрије, услуга и пољопривреде, спољнотрговинска размена, кретање зарада и запослености.

За сутра је заказана седница привредника регионалне коморе Kраљева где ће се окупити представници компанија из Новог Пазара и Тутина.

Надлежни из Министарства привреде, Фонда за развој, Агенције за осигурање и финансирање извоза и ПKС ће због великог интересовања привредника за нове програме одговарати на њихова питања и представљати актуелне јавне позиве на седницама парламената привредника у регионалним привредним коморама до краја марта.

Back to top button