Svet

Пронађене најстарије статуе Буде на свету

СрбијаРеално/ПЕКИНГ/14.12 – Археолози у Кини открили су пар минијатурних бронзаних статуа Буде, које су по проценама археолога најстарије пронађене до данас. Старе су 2.200 година.

Две бронзане статуе Буде и одређени број археолошких предмета ископани су из древних гробница које датирају из династије Источни Хан (25-220) у северозападној кинеској провинцији Шанси, саопштила је у петак Академија за археологију Шанкси.

Будизам је једна од највећих светских религија и његови следбеници верују да су медитација, духовни и физички рад и добро понашање начини за постизање просветљења.

Једна статуа, позната као Шакјамуни, приказује Буду како стоји на платформи одевеног у дугачак огртач, а друга је за Пет Татхагата, која истиче пет великих Буда.

Ове фигурице су направљене у Гандхара стилу, који представља стил будистичке визуелне уметности који се развио у данашњем северозападном Пакистану и источном Авганистану између првог и седмог века пре нове ере.

Статуе Буде су открили археолози који раде у северозападној провинцији Шанси, која се налази у централној Кини, где се налазе светски познате скулптуре војске од теракоте у природној величини откривене 1970-их година.

Током ископавања која су трајала од јуна 2020. до новембра 2021. године, откривено је 3.648 древних гробница изграђених од периода Зараћених држава (475. пре нове ере – 221. пре нове ере) до династије Ћинг (1644-1911. пне).

Утврђено је да је већина сахрањених у гробницама припадала члановима краљевске породице, високим званичницима и достојанственицима, а све је све забележено у историјским књигама.

До сада је откопано више од 16.000 културних реликвија, укључујући две статуе Буде.

Шакјамунијева фигурица је висока четири инча, а љубимац Татхагата, шест инча – обе су направљене од легуре бакра, калаја и олова.

Шакјамуни је традиционална репрезентација Шакјамунијеве Буде, у којој он у једној руци држи чинију, а другом посеже до земље.

Према Археолошкој академији Шанкси, која је спровела ископавања, било је широко распрострањено веровање да су уклесане фигуре оличење религиозних веровања и да су се појавиле тек у периоду од шеснаест краљевстава.

Гаутама Буда је био оснивач будистичке религије и наводно је живео између 600. и 400. године пре нове ере.

Буда и његови следбеници нису оставили ниједан спис, али су се његова правила за монашки живот и учења памтила и преносила усменом традицијом до отприлике другог века пре нове ере, када су написани први будистички списи.

Back to top button