Izdvojene vestiSrbija

Protest u Prištini, traže ostavku Aljbina Kurtija

SrbijaRealno/Priština/25.03.23. – Na glavnom trgu u Prištini danas je održan protest na kome je, zbog dogovora postignutog u Ohridu, tražena ostavka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija. Demonstranti su skinuli zastave Kosova ispred zgrade vlade i postavili bele zastave jer, kako je poručio predstavnik organizatora, predsednik SDP Dardan Molićaj, “Kurti se predao u Ohridu”.

Kako javlja dopisnik Tanjuga u Prištini, protest je privukao nešto više od 100 ljudi. Ispred sedišta vlade bačene su i dimne bombe, a taj dim, kako je rekao Molićaj, predstavlja “mrak u koji je Kurti doveo kosovske građane”. Protest je organizovala vanparlamentarna Socijaldemorkatska partija Kosova, otcepljeno krilo Pokreta Samoopredeljenje, kome je na čelu Aljbin Kurti. Protest su podržali i pojedini članovi Demokratske partije Kosova i Udružnje ratnih veterana takozvane OVK.

Opozicione stranke traže ostavku Aljbina Kurtije jer je, kako tvrde, sporazumom u Ohridu prihvatio stvaranje Zajednice srpskih opština i na taj način promenio politiku za koju se godinama zalagao i ugrozio takozvanu državnost Kosova.

Back to top button