Svet

Протест у Судану, полиција испалила сузавац

СрбијаРеално/КАРТУМ/25.12 – Суданске безбедносне снаге испалиле су данас сузавац како би разбиле демонстрације у Картуму. пошто демонстранти поново протестују у престоници и другим градовима против војног пуча у октобру.

На хиљаде Суданаца изашло је на улице упркос томе што су власти појачале безбедност у Картуму, распоредиле војску и затвориле све мостове преко реке Нил, који повезуји Картум са оближњим Омдурманом и дистриктом Бахри, пренела је агенција СУНА.

Власти су упозориле демонстранте да се не приближавају “сувереним и стратешким” локацијама у центру Картума, односно владиним зградама и кључним институцијама.

Протестни маршеви почели су на различитим локацијама одакле су демонстранти кренули ка председничкој палати. Безбедносне снаге употребиле су сузавац како би спречиле демонстранте да се приближе палати, рекао је судански активиста Назим Сираг, преноси АП.

Агенција преноси и да су раније данас прекинуте Интернет услуге.

На протестима прошлог викенда, погинуло је најмање троје демонстраната, а више од 300 људи је рањено.

Протести против државног удара настављени су чак и након што је прошлог месеца враћен на положај свргнути премијер Абдалах Хамдок, а демонстранти су захтевали да војска више не учествује у влади и да се распишу слободни избори.

Back to top button