Srbija

Прве таблета против короне у Србији ускоро

СрбијаРеално/БЕОГРАД/13.12 – Први контигент најновијих лекова против короне стићи ће у Србију ових дана, изјавила је данас в.д. директора Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић и нагласила да је то лек који мора бити примењен у првих пет дана болести.

Србија ће добити све потребне количине лекова “молнупиравир и паксловид”, рекла је Радојевић Шкодрић и упозорила да та два лека нису намењена млађима од 18 година, трудницама и доиљама.

Према њеним речима, молнупиравир стиже у децембру, први контигент од 12.000 доза, после две недеље други, а потом ће стизати и остале договорене количине “молнупиравира” од 50.000 доза.

Када буду потрошене постојеће количине, како је навела, биће набављене и додатне.

У првом кварталу стиже и 100.000 Фајзеровог паксловида, рекла је она и додала да је свет заинтересован и орјентисан ка тим лековима зато што су једноставни за употребу, дају се у облику таблета, чиме ће се растеретити болнице.

“Они спречавају тежу фазу болести и смртни исход”, навела је Радојевић Шкодрић.

Лекови, су како каже регистовани за особе старије од 18 година, са факторима ризика, као што су гојазност, кардиоваскуларна обољења, малигне болести или неко друго хронично обољење.

Back to top button