Društvo

Први пут од јула више отпуштених него примљених у болницама због короне

Појавио се први знак да четврти талас короне можда попушта и Србија је јуче први пут од 20. јула ове године, забележила више отпуштених са болничког лечења, него примљених на болничко лечење.

Из болница је пуштено 544 пацијената, док је 533 примљено, забележено је и веће интересовање за вакцинацију,али ипак то и даље није довољно да би се обуздала епидемија чему би могло да помогну ковид пропуснице и продужени распуст, пише РТС.

У Београду ће до краја године бити отворена још четири пункта за вакцинацију: у тржним центрима Рајићева и Стадион, у Беошопинг центру и робној кући Икеа.

Према последњем пресеку, у Србији су регистрована 5.103 случаја коронавируса од 20.428 тестираних узорака,а од последица заразе преминуле су 62 особе.

На болничком лечењу налази се 6.657 пацијената од којих је 277 на респираторима.

Од почетка пандемије у Србији је забележено 1.192.476 случајева заразе, а тестирано је 6.492.623 особа.

До сада је од последица ове инфекције преминуло 10.534 људи. Проценат смртности је 0.88 одсто.

Корона не бира кога ће напасти, на Институту за мајку и дете тренутно се лечи осморо деце на ковид одељењу.

Заменик директора Института за мајку и дете проф. др Владислав Вукомановић је навео да она захтевају примену кисеоника и да нису животно угрожена, док се на интензивној нези налази петоро деце, која су најозбиљнији болесници.

Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију Универзитетског клиничког центра Србије каже за РТС да је велики притисак на болнице и да неки пацијенти поново “уче да дишу” након прележане болести.

Док епидемиолози упозоравају да нови сој коронавируса, делта плус, само што није стигао у Србију, виросолог са Ветеринарског института у Краљеву Миланко Шеклер каже за РТС да “горе од делта плус соја не може” и да се ковид пропуснице примењују “стидљиво” и да треба да важе 24 сата како би смањиле трансмисију вируса и подстакле вакцинацију.

Back to top button