Društvo

Пшенице посејано више него прошле године

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.11. – Саветник министра за пољопривреду Горан Ђаковић изјавио је данас да је у Србији ситуација одлична што се тиче пшенице, истичући да имамо довољно те житарице не само за сопствене потребе него и за извоз.

Ђаковић је рекао, гостујући у Дневнику РТС-а, да је код нас ситуација одлична што се тиче пшенице, да имамо довољно пшенице не само за сопствене потребе него и за извоз.

Према његовим речима, ово је одлична цена која одговара и пољопривредним произвођачима а чакају их и нова улагања у производњу.

“Завршавамо сетву пшенице, већ се зелени, лепо је понела. Што се пшенице тиче и генерално хране Србија нема разлога да страхује. Свет је током пандемије доживео преврат, поскупели су трошкови транспорта, покидани су ланци снабдевања, то је проузроковало додатни раст цена у свету, то се пренело и код нас. Свако у бизнису има циљ да заради више”, истакао је Ђаковић.

Ђаковић каже да је тачно да је у протекла четири месеца жито поскупело за 50 одсто.
То је највиша цена жита до сада, рекао је Ђаковић и додаје да је то добра вест за произвођаче, али лоша вест за купце али и да је “ред да пољопривредници зараде мало више, јер је то њихова плата”.

Одговарајући на питање да ли је тачно да би могли да поскупе француски багет, азијска резанца, коре за пицу, Ђаковић каже да је за очекивати тако нешто јер је поскупела пшеница.

“Код нас неће толико поскупети јер смо велики произвођачи пшенице. Посејали смо пшенице више него прошле године, која је била рекордна. Немамо разлога за бригу, на дуге стазе цена ће се стабилизовати, и ићи на доле када се све у свету стабилизује”, каже аграрни стручњак.

Ђаковић каже да смо прошли као већина Европљана. “Суша је узела данак, Француска, Италија и Шпанија исказале су око 30 до 40 одсто одсто губитка приноса, али, са друге стране, због више сунца очекују се одлична вина, биће квалитетна берба грожђа”, додаје Ђаковић.

Вина ће бити “делимично скупља”, а за коју годину вина од овогодишње бербе ће можда бити више тражена него нека друга, рекао је он.
Каже да ће бити довољно новца за пољопривреду.

“Имамо нови рекорд – у 2022. години на располагању пољопривредницима укупно бити 730 милиона евра, буџет је већи од 62 милијарде динара, од тога 50 милијарди иде на субвенције, а имамо и средства из ИПАРД-а. Од ИПАРД-а 3 290 милиона евра и Светске банке 15 милиона евра”, подвукао је Ђаковић.

Каже да је то довољно новца за инвестиције, позвао је да произвођачи размисле у шта ће да уложе.

Подсећа да је претходних година укупан буџет био око 50 милијарди, а сада је то драстично више.

Ђаковић каже да ће за пољопривреду бити издвојено највише новца него икада пре јер ће се, тврди, ове године зарадити највише. “Прећи ћемо пет милијарди долара извоза пољопривредних и прехрамбених производа, и остварити највећи суфицит”, наглашава Ђаковић.

“Ми смо земља која извози храну, нисмо нето увозник, тако је више од 20 година. Промениће се то да ћемо извозити још више. Подстицаји ће резултирати повећањем производње и прераде, додавањем виших фаза”, закључио је Ђаковић.

Back to top button