Srbija

Пси луталице код Прибоја заклале 20 оваца

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 25. 11 – Пси луталице су у прибојском селу Грабовица упали у домаћинство браће Вељовић и заклали скоро двадесет оваца од укупно 40 колико броји њихово стадо. Милутин и Миодраг су током ноћи прво чули лавеж паса, а затим отишли до тора где их је затекао стравичан призор.

„Већ 40 година се бавимо сточарством, али овакав покољ се никад није десио. Десет оваца је заклано, седам рањено, три су нестале, а пет оваца питање је хоће ли преживети. Трчао сам колико сам могао да спасим што се спасити може, али џаба. Пре седам година заклали су нам три овце и једно јагње, али да ће нам поново убити скоро пола стада томе се нисмо надали“, рекао је за РИНУ Милутин.

На лице места изашли су полиција и ветеринар. Након извршеног увиђаја, полиција је потврдила да су овце поклали пси луталице. Свега пар оваца, ветеринар је ушио, мада, како кажу Вељовићи, чини им се да и оне ситно броје. Преосталим седам, видно рањеним овцама, могли су помоћи само касапи и то да им скрате муке, што је по налогу ветеринара и учињено.

„Скоро све овце биле су сјагњене. На сву моју муку, ових дана радим фасаду и изолацију на кући. Сваки дан чекао сам овце да се ојагње, да платим преосталих 80.000 динара мајсторима. Остао сам без оваца и без јагњади – дупла штета, а дуг ме и даље чека“, жали се Милутин.

Браћа Вељовић ће потражити помоћ од локалне самоуправе, у нади да покушају да надокнаде бар део штете. По налогу ветеринара а у складу са прописима, поклане овце су закопане. Остаје да се види да ли ће Вељовићи добити помоћ од општине. До сада је Општинско веће у Прибоју колико-толико излазило у сусрет несрећним пољопривредницима.

„Брат и ја живимо сами, кућа до куће, али стоку држимо заједно. Ја имам какву такву плату, али шта ће мој брат којем је ово једини динар за живот?! Ономад су пси у Црнузима поклали овце, чак су и свиње нападали- видите да не можемо да живимо од луталица“, каже огорчено Миодраг Вељовић.

Да је у овом крају порастао број паса луталица, сведоче и комшије ловци, из Ловачког удружења Прибој, који кажу да све чешће срећу по петнаестак паса у чопорима, као да организовано крећу у напад на села у потрази за храном.

„Између осталог, ловимо на потезу од Равне ливаде преко Грабовице. Често наше, ловачке псе, пресрећу луталице и тад настаје прави покољ. Људи нас зову, жале се, траже да реагујемо али шта ми ту можемо, знате да не смемо да их дирамо“, иситче искусни ловац Бране Мојићевић.

Back to top button