Nekategorizovano

Путин је агресор, покренуо је рат и сносиће последице

СрбијаРеално/Вашингтон/24.02.22. – Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је данас да је руски напад на Украјину унапред смишљен. Он је додао да је руски председник Владимир Путин одбацио дипломатију, као и да је Русија започела напад на Украјину који није био ничим изазван.

“Путин је агресор! Он је покренуо овај рат и сносиће последице. Најављујем нове санкције које ће нанети штету руској економији краткорочно и дугорочно”, поручио је Бајден, преноси Глас Америке. Kако је пренео Ројтерс, Бајден је истакао да је на делу флагрантно кршење међународног права.

“Ми смо недељама упозоравали да ће се ово догодити, а сада се ствари у великој мери одвијају онако како смо предвидели”, додао је амерички председник у обраћању у Белој кући.

Бајден је истовремено најавио нове санкције Русији, укључујући нову контролу извоза што би могло зауставити половину увоза високе технологије у Русију и погодити Москву. Он је додао да ће његова администрација ограничити способност Русије да послује у доларима као и другим валутама, те да планира санкције већем броју руских банака.

“САД ово не раде самостално сарађујемо са савезницима, 27 чланова Европске уније и чланицама Г-7 како бисмо ојачали ефекат реакције. Ограничићемо могућност Русији буде део глобалне економије, настојаћемо да спутамо развој руске војске. Већ смо видели утицај уведених мера на рубљу која је забележила најнижу вредност ниво икада у историји”, поручио је Бајден, преноси Глас Америке.

Указао је да је сврха мера да се ограниче могућности Русије да послује у доларима, еврима, фунтама и јапанским јенима. Бајден је навео да су Сједињене Државе санкционисале четири руске банке које укупно располажу са хиљаду милијарди долара у имовини.

“То значи да ће им све чиме располажу у Америци бити замрзнуто”, рекао је Бајден.

Амерички председник истакао је да нема планове да разговара са руским председником Путином – након што је покренуо војни удар на Украјину.

“Његов избор да води потпуно неоправдан рат против Украјине учиниће Русију слабијом, а остатак света јачим”, истакао је Бајден.

Бајден је казао и да ће разместити додатних 7.000 америчких војника у Немачкој након напада Русије на Украјину.

Back to top button