Svet

Путин: Ми немамо где да се повучемо, НАТО ради шта жели

СрбијаРеално/МОСКВА/21.12 – Председник Србије Владимир Путин изјавио је данас да предлози Москве о безбедносним гаранцијама упућени НАТО нису ултиматум и да Русија очекује конструктиван и суштински разговор са јасним и коначним резултатом који ће обезбедити једнаку безбедност за све.

Путин је оценио је да је ширење НАТО на исток последица еуфорије после победе у Хладном рату и погрешне процене и додао да је Русија спремна да предузме војно-техничке мере ако се НАТО приближи њеним границама.

Он је на седници колегијума Министарства одбране у проширеном саставу, рекао да Сједињене Државе и савезници морају да схвате да Русија једноставно „нема где да се повуче“ ако се њихово оружје појавио у Украјини, преноси ТАС С.

„Они раде шта желе. Али оно што сада раде на територији Украјине или што ће покушати или урадити, то није на хиљаде километара далеко од наше границе. То је на прагу наше куће. Морају да схвате да ми једноставно немамо где даље да се повучемо“, нагласио је Путин.

Он је изразио велику забринутост због распоређивања америчких антибалистичких ракетних система недалеко од руске границе.

Подсетио је на америчке акције ранијих година када су подржавали њихове наводне интересе и њихову наводну безбедност хиљадама километара далеко од територије САД.

„Урадили су најгоре ствари без санкција Савета безбедности УН“, додао је Путин.

Back to top button