Svet

Путин од од САД и НАТО тражи писмене безбедносне гаранције

СрбијаРеално/МОСКВА/14.12 – Председник Русије Владимир Путин је током разговора са председником Финске Саулијем Нинистом нагласио да је неопходно да САД и НАТО пруже писмене гаранције Москви да се алијанса неће ширити даље на исток према Русији у складу са недељивим безбедносним начелима, саопштено је данас из Кремља.

„Председник Путин је поново истакао да је неопходно да се без одлагања покрену преговори са САД и НАТО како би се постигао споразум о давању међународних правних гаранција Москви којима се одбацује даља експанзија северноатлантске алијансе на исток и распоређивање система наоружања на територији Украјине и других суседних земаља којима би могла бити угрожена безбедност Русије“, наводи се у саопштењу, преноси ТАСС.

У саопштењу Кремља се подвлачи да је руски лидер нагласио да би овај потез био у потпуности у складу са недељивим безбедносним начелима уграђеним у Завршни акт Конференције у Хелсинкију 1975. године и повеље усвојене у Истанбулу 1999. године.

У том контексту, руски лидер је изразио подршку иницијативи председника Финске Ниниста да се 2025. године организује самит поводом

  1. годишњице Хелсиншке конференције о безбедности и сарадњи у Европи.

Руски председник Владимир Путин раније је позвао НАТО да прихвати суштинске преговоре како би Русији добила „поуздане и дугорочне безбедносне гаранције“, јер, према његовим речима, Русија жели правно обавезујуће гаранције због тога што западне земље нису поштовале своја усмена обећања и обавезе.

Back to top button