Svet

Путин: Популација од 146 милиона људи недовољна за Русију

СрбијаРеално/МОСКВА/23.12 – Популација од 146 милиона људи за огромну територију Русије је свакако недовољна, изјавио је данас руски председник Владимир Путин на традиционалној годишњој конференцији за новинаре.

“Поменуо сам пад очекиваног животног века и растућу стопу смртности. С тим у вези, један од најважнијих проблема и један од главних задатака пред нама у области демографије постаје све акутнији, посматрано са хуманитарног и геополитичког становишта”, изјавио је Путин, а преноси руска агенција ТАСС.

На питање новинара како се објашњавају нови таласи ковида-19 и колико је потврђена ефикасност вакцинације, Путин је рекао да је такав развој ситуације узрокован способношћу овог новог вируса да мутира.

“Нови сојеви се појављују тамо где постоје проблеми са здравственим системима. Зато и говорим о потреби међусобног признавања и дистрибуције вакцина. У супротном нећемо успети да се изборимо са овим проблемом на глобалном нивоу”, објаснио је Путин.

Он је приметио да је смртност од ковида тешко израчунати и то не зато што неко покушава нешто да сакрије.

Говорећи даље о корона вирусу, Путин је саопштио да би Русија могла достићи имунитет крда на ковид-19 од 80 одсто до другог квартала 2022. године.

“Надам се да ћемо следеће године, можда крајем првог квартала или током другог квартала, достићи тај ниво”, поручио је Путин.

Једно од питања новинара било је и у ком граду би Путин изабрао да живи, са изузетком Москве и Санкт Петербурга.

“Рекли сте осим Москве и Санкт Петербурга. Зашто сте искључили Москву и Петербург? То су такође градови Руске Федерације. У једном од њих сам се родио. То је мој родни град, па сам прво, када сте поставили питање, помислио на Санкт Петербург“, рекао је Путин.

Због мера против корона вируса, број новинара у “Мањеж” центру је ове године ограничен на нешто више од 500, а конференција се одржава у већем простору.

Ово је 17. пут да руски председник Владимир Путин одржава своју традиционалну годишњу конференцију.

Прошле године, Путин је одржао конференцију за новинаре у резиденцији Ново-Огарјово ван Москве, а већина новинара је са њим разговарала путем видео линка.

Back to top button