Svet

Путин: Русија се не може победити, већ само уништити изнутра

СрбијаРеално/МОСКВА/23.12 – Руски председник Владимир Путин је, на данашњој традиционалној годишњој конференцији за новинаре, изјавио да је опколити Русију тежак задатак, али да је све више нових страних војних база које се појављују свуда око ње.

“Базе су свуда унаоколо – то је истина. Такође се размештају нови системи наоружања на истоку, на југу, на северу и на мору и, све више на западу. Али опкољавање такве територије као што је наша је тежак задатак. Иако модерне могућности, можда, дозвољавају размишљање о томе”, поручио је Путин, а преноси руска агенција ТАСС.

На питање новинара ББЦ-ија о историји и опозицији, организацијама Алексеја Наваљног који се налази у затвору и регистру Министарства правде о страним агентима, као и о томе шта се догодило у Русији да је толико порастао број оних које власти сматрају непожељним, екстремистима и страним агентима, Путин је рекао:

“Желим да вас подсетим шта су наши противници вековима говорили – Русија се не може победити, може се само уништити изнутра. Што је успешно урађено након Првог светског рата и 1990-их година, када се Совјетски Савез распадао”, објаснио је Путин, а преноси РИА Новости.

“А ко је то урадио? Они који су служили другима, туђим интересима који нису повезани са интересима руског и других народа Руске империје, Совјетског Савеза и Руске Федерације данас”, додао је он.

Говорећи о Наваљном, Путин је рекао да је реч о особи која је наводно била отрована, јер, како тврди, нема доказа који потврђују тровање.

“Не постоји ни један. Предложили смо да тамо дођу наши стручњаци, ја сам то лично понудио председнику Француске, канцеларки СР Немачке и ништа. Па, како ово објаснити? Ако нема шта да се одговори, нема потребе да се прича о томе”, рекао је председник Русије.

Путин је казао и да Русија жели да избегне сукоб са Украјином и Западом.

“Ово није наш жељени избор, ми то не желимо”, поручио је Путин и навео да је Русија добила генерално позитиван одговор на безбедносне предлоге које је предала Сједињеним Државама овог месеца и да ће преговори почети почетком следеће године у Женеви.

“Надам се да ће се развој ситуације одвијати у том смеру”, поручио је руски председник.

У одговору на питање новинарке “Скај њуза” у вези са тим да ли може да безусловно гарантује ненападање Украјине, руски председник је изјавио да дејства Русије неће зависити од тока преговора, већ од безусловног осигуравања безбедности Русије.

“Јасно смо ставили до знања да је ширење НАТО-а на исток неприхватљиво. Сједињене Америчке Државе стоје са ракетама на прагу наше куће. Зар је претерани захтев да се поред нас не постављају ударни системи? Како би реаговали Американци да на границу са Канадом или Мексиком поставимо ракете”, изјавио је Путин.

Back to top button