Svet

Путин: Заједничка политика земаља БРИKС-а важна као никада пре

СрбијаРеално/Москва/23.06.22. – Председник Русије Владимир Путин оценио је данас да је заједничка политика земаља чланица групе БРИKС – Бразила, Русије, Индије, Kине и Јужне Африке – у циљу изградње мултиполарног света сада кључна као никада пре.

„Сигурни смо да је лидерство земаља БРИKС-а у формулисању заједничког и позитивног курса ка изградњи истински мултиполарног система међудржавних односа, заснованог на универзално признатим нормама међународног права и кључним принципима Повеље УН, од круцијалне важности као никада раније“, рекао је Путин у видео обраћању на 14. самиту БРИKС-а, преноси Тасс

Он је скренуо пажњу на чињеницу да сложеност и транснационална природа проблема и претњи са којима се суочава међународна заједница захтевају тражење колективних одговора уз активно учешће овог блока.

„Више пута смо говорили да само заједно можемо да решавамо проблеме као што су сукоби, борба против тероризма, против организованог криминала, укључујући сајбер криминал, борба против климатских промена и ширења опасних зараза“, нагласио је руски председник.

Путин је оптужио Запад да је себичним покушајима да окриви читав свет за сопствене грешке у макроекономији изазвао кризу која се може превазићи само фер и узајамно корисном сарадњом.

„Само на темељу искрене и узајамно корисне сарадње могуће је тражити излаз из ове кризне ситуације која је настала у глобалној економији непромишљеним и себичним поступцима појединих држава које, користећи финансијске механизме, суштински пребацују кривицу за сопствене грешке у макроекономској политици на цео свет“, рекао је.

Руски лидер је истакао да пет земаља БРИKС-а имају заиста велики економски, научни, технолошки и људски потенцијал, који омогућава да ефикасно раде заједно на обезбеђивању међународне стабилности и безбедности, одрживог раста и просперитета и благостања својих народа.

Додао је такође да је Русија спремна да јача сарадњу са Бразилом, Индијом, Kином и Јужном Африком у широком спектру области и да се залаже за унапређење глобалне улогу земаља БРИKС-а.

„Земље нашег блока продубљују сарадњу у широком спектру питања која су на глобалној и регионалним агендама, а ауторитет БРИKС-а и његов утицај на глобалној сцени се континуирано повећава из године у годину“, закључио је Путин.

Back to top button