Svet

Путин: Због потеза Запада глобални ек.проблеми постаће хронични

СрбијаРеално/Москва/22.06.22. – Руски председник Владимир Путин изјавио је данас да ће због потеза Запада глобални економски проблеми постати хронични.

У поздравном говору на пословној конференцији земаља БРИKС-а, он је рекао да се „појачавају механизми вршења притиска на конкуренцију увођењем нових политички мотивисаних санкција изнова и изнова“, преноси агенција Тас с.

„На делу је намерно раскидање односа сарадње, прекидају се транспортни и логистички ланци. Све је то супротно здравом разуму и елементарној економској логици, штети интересима предузећа у глобалним размерама и има негативан утицај на благостање становништва, у суштини, свих земаља“, навео је Путин.

Руски лидер је оценио да ће као резултат свега тога, проблеми у глобалној економији постати хронични, набрајајући у том контексту смањење пословне активности, раст незапослености, мањак сировина и компоненти, погоршање проблема у обезбеђивању глобалне прехрамбене сугурности, раст цене житарица и других основних пољопривредних производа.

„Предузетници у нашим земљама (БРИKС) мораће да развијају пословање у отежаним условима пошто западни партнери занемарују основне принципе тржишне економије, слободне трговине, неповредивости приватне својине, воде суштински неодговоран макроекономски курс, укључујући покретање штампарија новца, неконтролисану емисију и гомилање необезбеђених дугова“, рекао је Путин.

Према његовим речима, руска макроекономска политика показује делотворност у условима притиска спољних санкција.

„Наша макроекономска политика се заправо показала делотворном. Успели смо да заштитимо руски финансијски систем и да кренемо са стабилизовањем ситуације у индустрији пружајући циљану социјалну подршку грађанима“, рекао је руски председник.

Back to top button