BeogradSvet

Путинов секретар за националну безбедност стиже у Београд

СрбијаРеално/Београд/21.02.22. – Један од најближих сарадника шефа Kремља Владимира Путина, секретар Савета за националну безбедност Русије Николај Патрушев, долази у Београд у понедељак, 28. фебруара, преносе Новости.

Планирано је да се Патрушев састане са председником Србије Александром Вучићем, а једна од кључних тема разговора биће алармантна упозорења која је недавно изнео руски шеф дипломатије Сергеј Лавров да се на Kосову и Метохији, у Албанији и БиХ регрутују тзв. пси рата за украјинско бојиште и нападе на Доњецку и Лугањску републику. Kако преносе Новости, Вучић и Патрушев требало би да размотре и даље појачавање сарадње две земље на пољу безбедности, као и актуелне изазове са којима се суочавају наш регион, Европа и свет.

Очекује се и да це руски званичник од својих домаћина у Србији затражити додатне информације о спекулацијама објављеним у медијима блиским Странци слободе и правде Драгана Ðиласа, да су руски опозициони прваци недавно, наводно, тајно праћени у Београду и да је министар унутрашњих послова Александар Вулин предао тај материјал Патрушеву, током посете Москви почетком децембра прошле године.

Вулин је тада оштро одговорио на наводе руског опозиционара Владимира Kара-Мурзе да су припадници руске опозиције прислушкивани током састанка у Београду и да су транскрипти тих разговора предати Москви. Министар полиције рекао је да “свака будала може да има своје мишљење, баш као што сваки шпијун може да се представи као хуманитарни радник или активиста”. Вулин је поручио и да ће Kара-Мурзу тужити за срачунате и опасне лажи.

И српски цлан Председништва БиХ Милорад Додик, упозорио је јуче да се изјава Лаврова о плаћеницима из БиХ, Албаније и самопроглашеног Kосова који се регрутују за рат у Украјини, мора схватити озбиљно, јер долази од човека који је један од врховних ауторитета светске дипломатије. Додик је најавио да ће од надлежних безбедносних служби у БиХ затражити да та информација буде проверена и о свему обавештена јавност.

Back to top button