Svet

Рада се жалила на кашњење у испоруци западног оружја

СрбијаРеално/Кијев/14,06,22, . Посланик Врховне раде Украјине Фјодор Вениславски из владајуће партије Слуга народа пожалио се у уторак на преспоре испоруке оружја са Запада.
„Ако динамику (испорука наоружања са Запада) оцењујемо са становишта очекивања која имамо и са становишта потреба које имамо, онда, нажалост, динамика не испуњава наша очекивања. наше потребе и потребе наших оружаних снага“, рекао је он на ТВ каналу „Украјина 24“.

Он је изразио наду да ће после састанка представника НАТО-а у војној бази Рамштајн у среду, Kијев добити много брже како артиљеријске системе, пре свега вишецевне ракетне системе, тако и оклопна возила – борбена возила пешадије, тенкове и оклопне транспортере.

Према његовим речима, списак наоружања који је недавно објавио саветник шефа кабинета Зеленског Михаил Подољак, а који укључује, између осталог, 1.000 хаубица, 300 МЛРС, 100 тенкова и друге ствари, минимум је неопходан за украјинску војску. а стварне потребе су још више.

Вениславски је истовремено позвао да се не узима као потврда Подољакове „пријаве“ изјава шефа Пентагона Лојда Остина да ће Украјини бити дато сво оружје које јој је потребно. Украјински посланик је нагласио да је, нажалост, прерано да „ставимо знак једнакости између онога што нам је потребно и онога што ће нам бити дато у блиској будућности“.

Зеленски није престао да тражи ново оружје од Запада чак ни након што су САД одобриле пакет помоћи од 40 милијарди долара без преседана, од чега је половина оружје. Белгијски стручњак за безбедност Пјер Енро рекао је да су залихе тешког наоружања које САД и европски савезници испоручују Украјини при крају и да га Европљани више немају довољно.

Back to top button