Beograd

Радојичић: Буџет Београда за 2022. највећи у историји

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 22.11 – Успели смо да креирамо буџет који је највећи у историји Града Београда и износи 160,3 милијарди динара, упркос проблемима које је донела пандемија корона вируса. Због тога би сваки Београђанин требало да буде поносан, изјавио је градоначелник Београда Зоран Радојичић.
Градоначелник је за Тв Пинк нагласио да је велики тим стручњака креирао буџет, те да је реч о људима који су веома посвећено радили на овом деликатном послу.

“За пројекте из домена саобраћајне инфраструктуре опредељено је највише средстава, 55 милијарди динара. Неки од тих пројеката су пре свега опрема Макишког поља, наставак радова на Булевару патријарјаха Павла. Завршетак тих радова растеретиће густину саобраћаја у центру града. Поред тога, део средстава биће опредељен и за изградњу инфраструктуре привредне зоне у Сурчину, Земуну и Новом Београду”, прецизирао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да је буџет града са буџетом градских општина за 2022. годину за 7 одсто већи од прошлогодишњег буџета.

“За реконструкцију школа опредељено је више средстава него раније. Вредност инвестиције за реконструкцију Девете београдске гимназије је 426 милиона динара, за реконструкцију Основне школе „Светислав Голубовић Митраљета” 278 милиона и Основне школе „Стеван Сремац” 222 милиона динара. Будући да је култура изузетно важна област за Град Београд, Музеј града Београда ће бити финансиран са милијарду и сто милиона динара, Позориште „Дадов” са 161 милион динара, а за реконструкције Југословенског драмског позоришта и Позоришта „Бошко Буха” издвојено је 95, односно 10 милиона динара”, рекао је градоначелник.
Радојичић је додао и да су у буџету издвојена значајно већа средства за социјалну заштиту, пре свега за помоћ породиљама.

“Од 2013. до 2020. године 15,7 милиона евра је опредељено за овај сегмент социјалне заштите. Ове године опредељена је и новчана помоћ од 40.000 динара за четврторођено дете, једнократно, која ће бити исплаћивана од 1. јануара. Све ово је у складу са демографском политиком Републике Србије која има за циљ подстицања наталитета”, казао је први човек Београда.

Радојичић је посебно напоменуо и да је опредељен новац за лица без дома, како би им била прибављена лична документација, јер када је поседују много је лакше указати им помоћ.
Градоначелник је такође истакао да су у току бројни развојни пројекти од великог еколошког значаја.

“Вредност пројекта изградње Фабрике за третман отпадних вода у Великом Селу износи нешто мање од 300 милиона евра. Изградњом ове фабрике биће третирано 75 одсто отпадних вода у Београду. До 2025. године ћемо решити питање третмана отпадних вода за скоро 100 хиљда људи”, рекао је градоначелник.
Када је реч о међународној сарадњи, градоначелник је истакао позитивно искуство које је имао приликом недавног учешћа на Самиту градоначелника Балкана Б40 у Истанбулу.

“У Истанбулу је организован скуп градоначелника градова Балкана. На том скупу сам се састао између осталих и са градоначелницима Сплита, Атине, Скопља, Подгорице. Сви се слажу да су нам заједнички изазови у домену екологије. Београд је лидер у региону када је реч о његовом инвестиционом потенцијалу, а што можемо да захвалимо и политици коју води председник Александар Вучић”, објаснио је.

Он се осврнуо и на акцију „Градоначелник у вашем дому, вама на услузи” и додао да је најважније бити у сталном контакту са грађанима, слушати шта имају да кажу и у складу са тим одлучивати о начинима којима им се може најбрже и најефикасније помоћи.

“Комуникација с људима је најлепши део овог посла, јер отвара могућности да им се помогне у њиховом најбољем интересу”, оценио је градоначелник.
Радојичић је најавио даље консултације са епидемиозима, те да ће Кризни штаб донети дефинитивну одлуку кад је реч о мерама током дочека Нове године.

“Ризик од заражавања на отвореном простору је много мањи него што је у затвореном простору, зато организујемо дочек Нове године на отвореном. Када је реч о боравку у затвореним просторима, морамо се придржавати мера које је прописао републички Кризни штаб. Верујем да ћемо наћи заједничко решење, уз поштовање свих прописаних мера. На првом месту је брига о животима и здрављу људи”, закључио је градоначелник Радојичић.

Back to top button