BeogradIzdvojene vesti

Радојичић: Деци обезбедити боље услове да школску годину заврше боље него претходну

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.11 – У Београду бар једну дозу вакцине примило 61,88 одсто пунолетних, две дозе 59,43 одсто, а све три дозе вакцине примило је скоро 30 процената грађана, рекао је градоначелник Београда Зоран Радојичић који сматра да је прави тренутак да деца поново крену у школе, али да мора да се прати ситуација.

Радојичић је рекао је да деци морају да се обезбеде, што је могуће, бољи услови да школску годину заврше боље него претходну, али и да се треба водити рачуна о епидемијској ситуацији.

“Град Београд има надлежност за предшколске установе и подаци које имам за новембар су следећи – 233 детета је била позитивна у новембру, радника 203 у предшколским установама и 707 родитеља, што је знатно боље него у октобру”, прецизирао је Радојичић.

Истакао је да уколико се цела ситуација са предшколским установама преслика на школе, сматра да је прави тренутак да деца поново крену у школе, али да мора да се прати ситуација.

“Нема модела у Европи и у свету за који би могли да кажемо ‘овај је идеалан’. Имамо примере веома стриктних, веома драстичних мера, а с друге стране имамо врло либералних. И једна и друга опција нису се показале као идеалне и зато је средња коју ми користимо можда добра”, нагласио је градоначелник.

Говорећи о ковид пропусницама, Радојичић је навео да су комунални милиционари и санитарни инспектори на терену и да вредно раде свој посао.

“Претходни викенд 22 екипе су биле на терену, 49 комуналних милиционара, 12 инспектора градских и 24 санитарна инспектора. У тим својим екипама контролисали су 890 објеката и 435 превозних средстава – аутобуса, трамваја. Шаљемо јасну поруку да мере морају да се поштују”, назначио је Радојичић.

Истакао је да је од 25. октобра контролисано 15.800 објеката, а да је од казни наплаћено преко 11 милиона динара.

“Није циљ да кажњавамо, али јесте циљ да пошаљемо јасну поруку да једноставно морамо да се придржавамо мера и видимо да су те мере на одређени начин и дале резултате”, нагласио је први човек града.

Говорећи о вакцинацији, Радојичић је рекао да је у Београду бар једну дозу добило 61,88 одсто пунолетних, две дозе добило је 59,43 одсто, а све три дозе вакцине примило је скоро 30 процената.

“Претходних дана, 605 је оних који су добили прву дозу, 973 оних који су добили другу дозу. Од 27. октобра 180.000 нових доза је аплицирано, што говори о томе да је отприлике три до четири пута повећан тај степен нововакцинисаних у периоду откако су уведене пропуснице, тако да је сигурно то један од разлога. Што је још важније, овај број смањења новозаражених је скоро сигурно и утицај ковид пропусница”, навео је Радојичић.

Радојичић је рекао да се може рећи и да после 100 година пројекат метроа креће у реализацију.

“Дошао је тај дан да дефинитивно почнемо са првим радовима на Макишком пољу и једноставно, важно је да почнемо да реализујемо тај пројекат. Да ли је прва, друга или трећа линија, наравно, важно је, али је мање важно у односу на то да је неко нашао новац, да је неко успео да припреми целокупну процедуру и да једноставно крену први кораци”, казао је Радојичић.

Истакао је да ће метро допринети бољем квалитету живота и смањењу загађења ваздуха и да је велика корист од тог метроа.

Многе организације су више пута организовале протесте због изградње метроа на Макишу, тврдећи да ће да би то могло да доведе до угрожавања највећег изворишта пијаће воде у Београду. Радојичић је навео да је најважније нагласити да се од првог дана спроводе истраживања и да се процедура мора поштовати.

“У претходном периоду је огроман број студија урађен. Фактички, претходна власт је са ‘Ежисом’, који је ангажовала и којем је у том тренутку веровала, кренула у процедуру идејног решења и истраживања целокупне ситуације око тог метроа. Тако да ту нема никакве дилеме”, навео је Зоран Радојичић и набројао неколико студија које су урађене у претходном периоду које су радили и домаћи и страни стручњаци и да је утврђено да не постоји никакав проблем.

Говорећи о изградњи болнице “Тиршова 2”, градоначелник Београда је рекао да су почели припремни радови и да се ради темељна јама, а да ускоро крећу и радови на приступној саобраћајници и да се нада да ће болница бити изграђена до 2024. године.

Back to top button