Beograd

Радојичић донео наредбу за кризне тимове у предстојећим зимским условима

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 11.12 – Градоначелник Београда Зоран Радојичић изјавио је да је на данашњој седници Градског штаба за ванредне ситуације донео наредбу о активностима кризних тимова за ванредне ситуације и општинских штабова у предстојећим зимским условима.

“Од данас од 19 часова Београд пут је у четвртом степену приправности зимске службе, до понедељка 13. децембра до 19 часова. То значи да на располагању имамо 90 великих камиона, 20 мањих мултикар возила и 15 утоварних машина. У понедељак ће бити одлучено о степену приправности , и даљег ангажовања према потребама и прогнози РХМЗ-а. На стању имамо 16000 тона соли и 2000 тона каменог агрегата што значи да ће још вечерас комплетна Зимска служба бити у приправности и на улицама спремна за први снег”, рекао је Радојичић.

Градоначелник је додао да се овом наредбом сваки општински штаб обавезује да ангажује две радне машине са гуменим раоницима.

“Команданти Општинских штабова и руководиоци кризних тимова у ванредним ситуацијама ће извршити процену броја угрожених страчких домаћинстава, и количину потребних основних животних намирница и лекова, нарочито по сеоским месним заједницама и брдско планинским подручјима, као и могућност привременог смештаја појединих старачких домаћинстава”, указао је Радојичић.

Градоначелник је навео да ће у условима веће количине снежних падавина и наиласка хладног таласа, бити употребљена тешка механизација, обезбеђени храна и лекови, огрев, енергенти за грејање и погонска горива за виталне јавне и инфраструктурне системе.

“Према тренутној прогнози РХМЗ-а очекујемо падавине током ноћи а у центру града између пет и петнаест центиметара снега. У вишим деловима града очекујемо око 20 цм а на обронцима Космаја и Авале више од 30 центиметара снега. Наше екипе ће чистити најпре улице првог приоритета, око 1.900 километара којима иде градски превоз. Када оне буду биле очишћене, наставиће чишћење осталих 500 улица другог приоритета. Апелујем на грађане да таком вечери и јутра избегавају вожњу без зимске опреме. Ми ћемо још током дана превентивно посипати со, како би саобраћај функционисао неометано. Београд је и ове године потпуно спреман за предстојећу зимску сезону”, закључио је градоначелник Београда.

Back to top button