Beograd

Радојичић и САНУ подносе иницијативу да Владан Ђорђевић добије улицу и споменик у нашем главном граду

СрбијаРеално/БЕОГРАД/3.12 – Градоначелник Београда Зоран Радојичић присуствовао је данас научном скупу посвећеном академику др Владану Ђорђевићу у Српској академији наука и уметности, а скуп је посвећен 176. годишњици рођења једне од значајнијих личности последње четвртине 19. века на овим просторима, истакнутом друштвеном посленику, градоначелнику Београда, председнику Владе и нашем првом школованом хирургу. На уводном панелу скупа говорили су академик проф. др Владимир Костић, председник Српске академије наука и уметности, и академик проф. др Радоје Чоловић.

„Владан Ђорђевић је био интелектуалац, хуманиста, пионир српске хирургије и културни радник. У области друштвеног ангажмана, хирургије и целокупне српске медицине дао је огроман допринос. Био је градоначелник Београда, председник Владе и врстан лекар, стога ми је посебна част и задовољство што сам присуствовао овом скупу којим чувамо сећање на ову изузетну личност“, рекао је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да је Град Београд стратешки опредељен ка очувању културе сећања на великане наше историје који су пружили огроман допринос Београду и његовим грађанима.

„Предлоге и иницијативе Српског лекарског друштва и Српске академије наука и уметности подржаћу иницијативом да академик др Владан Ђорђевић добије улицу са својим именом и споменик у нашем главном граду. Посебно ми импонује што је Владан Ђорђевић током своје успешне лекарске каријере био и градоначелник, човек са изванредним друштвеним ангажманом. Поред тога што је био успешан градоначелник, био је и министар просвете, министар привреде, иностраних дела, вишегодишњи дипломата у Грчкој и Турској и председник Владе. Као човек који је оставио дубок траг у војном и грађанском санитету, медицинској публицистици, издаваштву, преводилаштву, као и својим активним друштвеним деловањем за добробит свог града, своје земље и њених грађана, задужио нас је и заслужио да му се на овај начин одужимо“, закључио је први човек Београда.

Back to top button