Beograd

Радојичић: Наука, технологија и дигитална економија су наша будућност

СрбијаРеално/БЕОГРАД/20.11./Градоначелник Београда проф. Др Зоран Радојичић учествовао је путем видео-линка на отварању Петог форума градоначелника главних градова држава Средње и Источне Европе и Народне Републике Кине. Домаћин овогодишњег форума је град Сарајево, a фокус је на ефикаснијој сарадњи у борби против пандемије.

Градоначелник је нагласио важност форума и рада на унапређењу заједничке сарадње, поготово услед свих социјалних и политичких промена изазваних ковид пандемијом. Београд је био домаћин трећег форума одржаног у октобру 2018. године.

– Видели смо како међусобна подршка и сарадња на глобалном нивоу имају позитиван ефекат у борби против пандемије. Ова криза ће проћи, али би пандемија сличних размера могла поново да се деси у будућности. Зато морамо да се припремимо како бисмо били спремни да реагујемо и нађемо најбоље начине за остварење ових циљева.  Београд је рано уочио потешкоће и изазове пандемије. Србија је међу првим земљама Европе отпочела вакцинацију – рекао је Радојичић.

Циљ самита је развијање економске, политичке и културолошке сарадње између региона Средње и Источне Европе и Кине. Београд је први европски град с којим је Пекинг потписао Уговор о пријатељској сарадњи 1980. године и има значајну улогу у развијању иновација. Радојичић је истакао да је пандемија убрзала и неизбежан процес дигитализације, те да су грађани уочили бенефите и погодности коришћења дигиталних сервиса.

– Моја визија је да охрабрим повезивање иновационих екосистема. Наука, технологија и дигитална економија су будућност. Они ће учинити нашу сарадњу и пријатељство још јачим – закључио је градоначелник Радојичић.

Back to top button