Beograd

Радојичић потписао уговор са ЕБРД-ом: Београђани добијају нову зграду Хитне помоћи

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23.12 – Градоначелник Београда Зоран Радојичић и Матео Kоланђели, директор Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за регион Западног Балкана и директор Канцеларије ЕБРД-а у Србији, данас су потписали Уговор о кредиту у вези са обезбеђивањем дугорочног финансирања за увођење мера енергетске ефикасности у четири јавне зграде у Београду.

Наиме, реч је о зградама Хитне помоћи, Градске библиотеке, Студентске поликлинике и Стационара. Овај пројекат је вредан 16 милиона евра, од чега је 11 милиона евра обезбеђено из бесповратних средстава Европске уније, из Инструмента претприступне помоћи ЕУ (ИПА), а пет милиона евра Уговором о кредиту са ЕБРД-ом.

Догађају је присуствовала министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, секретар за инвестиције Лука Петровић, као и амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре.

Фото: Беоинфо

“Београђани ће на располагању имати функционалније објекте, нарочито зграду Хитне помоћи, која ће имати додатних 6.000 квадрата. Ништа мање није важна ни чињеница да ћемо овим пројектом показати да смо способни да заједно са Европском унијом и осталим партнерима, уз велику помоћ Министарства за европске интеграције, реализујемо овакве пројекте. Такође, требало би нагласити да је ово конкретан допринос бољој енергетској ефикасности у Београду. На овај начин ћемо успоставити модел који ће моћи да буде имплементиран у већи број зграда у нашем граду. Посебно бих истакао то што је Град Београд у сарадњи са надлежним министарствима успео да покаже да је спреман за реализацију овако великог пројекта и обезбедио

11 милиона евра бесповратних средстава, на чему смо изразито захвални Европској унији”, рекао је Радојичић.
Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је подсетила да пре четири године енергетска ефикасност није била питање коме се посвећивало оволико пажње приликом реализације и планирања пројеката, као што је то случај данас.

“То значи да смо на прави начин препознали важност ове теме и мислила сам да је право време да „уђемо” у такву врсту пројеката, посебно за Град Београд. Показало се да смо у синергији са Европском унијом још тада препознали нешто што ће бити тема у наредним годинама и деценијама, а све то је потврђено прошле недеље отварањем кластера 4 – „Зелене агенде и одрживе повезаности” где је један од важних сегмената енергетика и енергетска ефикасност”, рекла је Јоксимовићева.

Фото: Беоинфо

Матео Kоланђели, директор Европске банке за обнову и развој за регион Западног Балкана, истакао је да је енергетска ефикасност један од кључних приоритета за ЕБРД када је Србија у питању.

“Мислим да је то почетна тачка смањења емисије штетних гасова, пре свега угљен-диоксида. Зграде које буду реновиране и енергетски ефикасне биће свакако комфорније за коришћење, а наравно да ће након реализације овог пројекта бити енергетски стабилније и безбедније. Такође, то је веома добар начин за стимулисање отварања „зелених” радних места и инвестиција у локалној економији”, истакао је Kоланђели.

Амбасадор Европске уније у Србији Емануел Жиофре је истакао да данашње потписивање уговора и почетак реализације ових пројеката показује заједничку посвећеност ЕУ, Србије и Града Београда „зеленој енергији”.

“То је апсолутни приоритет Европске уније, јер смо се обавезали на смањење емисије штетних гасова и умањење ефеката стаклене баште. Енергетска ефикасност има централну улогу у том задатку, јер ћемо напретком по том питању трошити мање електричне енергије и самим тим смањити емисију штетних гасова. Такође, не би требало занемарити ни смањење трошкова за електричну енергију”, рекао је Жиофре.

Back to top button