Beograd

Радојичић: Три основна правца развоја Београда – екологија, дигитализација и улагања у младе

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 19.12 – Градоначелник Београда Зоран Радојичић је гостујући у емисији „Регион“ на „Welcome to Fun“ радију, која се бави актуелним градским темама, капиталним пројектима и међународном сарадњом наше земље, истакао значај Београда као инвестиционог центра Европе.

„Београд је један од водећих градова у региону али и шире од тога, када је реч о његовом инвестиционом потенцијалу. У Београду се свакодневно гради, што наши суграђани имају прилику и да виде, било да је реч о великим пројектима попут Београда на води, изградњи београдског метроа, обилазници око Београда, или другим радовима на инфраструктури, изградњи школа, вртића. Ови пројекти ће значајно утицати на побољшање квалитета живота грађана као и мобилност у Београду“, рекао је Радојичић.

Говорећи о међународној сарадњи Београда са кинеским партнерима, градоначелник је подсетио на историјски моменат 1980. године када је Београд са Пекингом потписао Уговор о пријатељској сарадњи. Он је истакао да је данас та сарадња још интензивнија на задовољство обе стране, и то пре свега у областима иновација, инфраструктуре, екологије и привреде.

„Сарадња две државе се заснива на принципима пријатељства, међусобне солидарности и поштовања. Поред већ споменутог Метроа, назначио бих важан заједнички пројекат из области екологије, а то је изградња Фабрике „Велико село“ за прераду отпадних вода која ће у потпуности заменити застарели систем одлагања отпадних вода. Као још један пример добре сарадње имамо и „Пупинов мост“ који је повезао две стране града Земун и Борчу, и знатно олакшао функционисање саобраћаја у граду“, нагласио је Радојичић.
Градоначелник је истакао три битна правца када је реч о развоју Београда у будућности.

„Најпре, изградња и развој града морају бити усмерени ка екологији и заштити животне средине, те унапређивању услова и квалитета живота свих грађана. Посебно ми је важно као градоначелнику, али и дечијем хирургу, да град прилагођавамо деци, њиховим потребама, расту и развоју. Осим тога, истакао бих важност развоја дигитализације и „Smart city“ концепта и дигиталне демократије, у циљу бржег и сигурнијег обављања свакодневних активности грађана, те ефикаснијег рада градске управе. Сматрам да би омладина требало још више да се укључи у рад и функционисање Града, јер само тако, он може бити по мери свих њених грађана“, закључио је градоначелник Београда.

Back to top button