Izdvojene vestiPolitika

Рама: Најбржи прогрес се може остварити ако узмемо судбину региона у своје руке

СрбијаРеално/ТИРАНА/21.12 – Албански премијер Еди Рама рекао је на конференцији након Самита у Тирани да Споразум о слободном тржишту пружа прилику свим грађанима из три земље да имају једнак приступ тржишту рада.

“Потписали смо уговор о интегрисаном систему електронских услуга који поставља темеље за успостављање заједничког електронском система за све грађане који траже одређене услуге, почев од пријава за регистрацију у другим земљама, радних дозвола. То могу урадити где год да се налазе преко својих паметних телефона или рачунара”, навео је Рама на заједничкој конференцији за новинаре са прерсдником Србије Александром Вучићем и премијером Северене Македоније Едијем Рамома .

Према његовим речима споразуми ће омогућити да се од јануара идуће године слободно прелазе границе ових земаља.

“Важно је нагласити да споразум означава почетак извоза стоке, укључујући живе животиње на освнову реципроцитета и поверења међу земљама. То је вест коју су чекали произвођачи”, рекао је Рама.

Наводи да су сви споразуми засновани су на регионалном тржишту.

“Ти уговори су опипљив доказ да је ‘Отворени Балкан’ иницијатива која омогућава напредак свега о чему је разговарано током Берлинског процеса. ‘Отворени Балкан’ представља имплементацију Берлинског процеса и омогућава успостављање регионалног тржишта”, истакао је Рама.

Посећа и да је комесар за проширење ЕУ је јасно рекао да ЕК подржава пројекат “Отворени Балкан”.

“Ову иницијативу смо покренули да бисмо створили могућност за све земље на Западном Балкану да одаберу брзину којом могу да напредују. Најбржи прогрес се може остварити ако узмемо судбину региона у своје руке. Ова иницијатива добија значајан облик и има утицај на животе и послове грађана. Зато јој је важна подршка из ЕУ. Та подршка ће наставити да расте јер је иницијатива веома јасна, да наш регион постане простор у ком ће грађани имати слободе ЕУ – протока људи, робе, капитал и услуга. У фебруару следеће године имаћемо састанак у Северној Македонији како бисмо наставили процес и да можемо да идемо на укидање царинских баријера. Наш циљ је да Балкан нема границе”, истакао је Рама.

Рама је указао да су и Европска комисија као и САД јасно подржали ову инцијативу и позвали преостале земље региона да се укљуце.

Он је напоменуо да сви на Западном Балкану могу да изаберу брзину којом желе да се крећу.

“Ми желимо најбрзе могуце да се крецемо, свесни да овај напредак мозе да се оствари само ако судбину региона узмемо у сопствене руке”, поручио је Рама и истакао да инцијатива поциње да добија смислен оквир и остварује утицај на грађане региона као и да примењује четири основна принципа ЕУ.

Рама је рекао да је данас потписан споразум о слободном приступу тржисту рада који пружа могућност грађанима три земље на једнак приступ када је реч о радним и борависним дозволама.

Потписан је и споразум о интегрисаним електронским системима који утире пут да се успостави заједничи електронски систем који ће да пружи прилику свим грађанима да поднесу пријаве, формуларе, или да се региструју у друге две земље за радну дозволу да то могу да ураде било где путем смарт телефона или рачунара.

Преостали споразуми су потписани како би се отворио пут свима онима који већ годинама послују у овиом земљама као увозници или извозници прозивода и који су се до сада суоцавали са фрустрирајућим редовима и проверама, објаснио је Рама.

Ови споразуми ће од јануара следеце године омогучити грађанима да прелазе границе и царинске пунктове без потребе да по три пута показују иста документа за узов и извоз пољопривредних или други производа, као и зивотиња.

Рама је додао и да споразуми први пут омогуцавају поцетак извоза зиве стоке и зивотиња на реципроцитету и поверењу међу учесницама и надлезним органима који ће радити као једно тело.

Албански премијер је додао да да су сви који се овим баве чекали дуго, да не могу у ЕУ, али су зато заинтересовани за тршиоштас у три земље.

Све ово су споразуми који заправо стреме ономе да се успоставе принципи којим важе на јединственом тржишту ЕУ засновани на потребама пољопривредних произвођача, а што једино може да се изведе кроз Отворени Балкан, објаснио је Рама напомињући да је циљ свих на Балкану слобода кретања и промета рорба и услуга.

Back to top button