Izdvojene vestiSrbija

Rama: Naša dužnost je da mir učinimo nepovratnim

SrbijaRealno/Beograd/08.07.23. – Albanski premijer Edi Rama izjavio je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je sa njim razgovarao o situaciji na severu KiM, ali da o tome ne treba pričati javno, kako se ne bi dalje pogoršala situacija, i da je njihova dužnost da se ”mir učini nepovratnim”.

”Stekli smo naviku da pričamo na otvoren način i da se složimo da se ne slažemo, i da uprkos tome pričamo o ciljevima koji moraju biti zajednički svima u regionu, kako bismo unapredili proces mira. Naša dužnost je da mir učinimo nepovratnim”, rekao je Rama sinoć tokom zajedničke konferencije za medije sa Vučićem, i dodao da su potrebni ”specifični trenuci poput ovih”, pošto se tada, kako je ocenio, mogu postići opipljivi rezultati. Rama je istakao da su on i Vučić razgovarali i o predstojećem samitu Berlinskog procesa u Tirani u oktobru i da je to tema koja je od zajedničkog interesa.

”Imali smo vremena da na sastanku, koji je trajao nešto duže, da razgovaramo opsežno o ključnim temama, kao što je Berlinski proces. Zaista je neizostavno da se na njega fokusiramo i da on prođe uspešno. Smatram da bismo mogli da napravimo nekakav novi plan, kako bi i Evropska komisija mogla da na papir stavi finansije za Zapadni Balkan, da bismo mogli da otvorimo nove puteve za integraciju naših zemalja u tržište EU, ali i da sukobimo mišljenja”, rekao je albanski premijer.

Back to top button